Eesti idufirmadesse on tööle tulnud paarsada kaugvälismaalast (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Startup-viisade taotlejad
Startup-viisade taotlejad Foto: Kredex

Eestis tegutsevatesse endistesse ja praegustesse idufirmadesse on aasta jooksul viisaga tööle tulnud 140 inimest.

Jutt käib nn startup-viisast, mida eristab tavapärasest tööviisast see, et alandatud on palgakriteeriumit ning samuti ei kohaldu nõue saada töötukassalt luba töötaja Eestisse värbamiseks.

Lisaks võib uue seadusega lühiajaline startup’i töötaja viibida riigis 12 kuud (saab pikendada kuue kuu võrra), samas kui teistele välistöötajatele kohaldub nõue riigis viibimiseks ainult kuni 9 kuud 12-kuulise perioodi jooksul. Idufirmade töötajad ei lähe ka sisserände kvoodi arvestusse. 

Aasta jooksul laekus kokku 325 startup-viisa avaldust 47 riigist. Positiivse vastuse sai 140 taotlust ning 15 taotlust on veel töös.  Kõige enam startup-viisa taotlusi on esitanud India, Venemaa, Ukraina, Pakistani ja Türgi meeskonnad.

Lisaks idufirmade töötajatele on Eesti viisa või ajutise elamisloa saanud sadakond idufirmade asutajat.

Startup-viisa saamiseks peavad idufirmad esmalt täitma avalduse oma ettevõtte ja meeskonna kirjeldusega, mida seejärel hindab Eesti idufirmade kogukonna liikmetest koosnev ekspertkomisjon.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles