Kuidas kaitsta Facebookis oma andmeid? (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logod.
Facebooki logod. Foto: OLI SCARFF/AFP

Cambridge Analytica skandaal näitab selgelt, et Facebook ei oska oma kasutajate isiklike andmetega ümber käia. Seega kuidas vähendada võimalust, et sinu andmed sattuvad valedesse kätesse?

Kõige lihtsam lahendus oleks muidugi oma konto kustutada ja lõpetada Facebooki kasutamine sootuks. Kui selline variant ei ole aga meelt mööda, siis saab oma kontol ühtteist nikerdada, et muuta Facebooki kasutamine turvalisemaks.

Kontrolli, kes näeb mida.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Facebook võimaldab kasutajatel sättida, kes millist infot näeb. Kui valida üleval paremalt avanevast rippmenüüst (noole märk küsimärgi kõval) «Settings» ja peale seda «Privacy», siis on võimalik näha ülevaadet mitmesugustest privaatsuse sätetest, mis määravad ära, kes ja kui palju sinu andmeid näeb.

Otse kõige üleval paiknev «Who can see your future posts?» on soovitatav panna «Public» pealt «Friends only» peale. «Limit Past Posts» tuleks samuti sisse lülitada – pärast seda näevad minevikus tehtud postitusi ainult sõbrad.

Üldiselt, kui soov on saada võimalikult palju privaatsust, siis tuleks enamik sellel lehel paiknevaid sätteid määrata kas «only me», «friends» või «friends of friends» peale. Kõige alumine rida võimaldab eemaldada ennast isegi otsingumootorite tulemustest.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

«Settings» lehel paikneb samas menüüs ka «Timeline and Tagging», mis määrab muuhulgas ära, kes saab postitada sinu profiilile ja kes saab sind piltidel ära märkida. Ka siin on soovitatav panna enamik asju «friends» või «only me» peale. «Review posts you're tagged in» peaks olema pandud «Enabled» peale, et sa saaks ise otsustada, millistel piltidel sind ära märgitakse.

«Settings» lehel, natukene allpool kui «Timeline and Tagging», leidub «Face Recognition», mis võimaldab Facebookil koguda andmeid sinu näo kohta, et ta saaks sind tuvastada erinevatel fotodel ja videodel. Kui see mõte ei tekita vaimustust, võib selle lihtsalt välja lülitada.

Piira eri rakenduste ligipääsu oma kontole

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Samal lehel koos teiste eelmainitud seadetega on ka «Apps», mis annab ülevaate  sinu kontole ligipääsevatest rakendustest. Paljudel inimestel on kogunenud aastatega sadu rakendusi, millest nad enam isegi teadlikud ei ole. Pane tähele: ka igasugused suvalised isiksuse testid on rakendused, mis saavad sinu andmeid koguda.

Õigupoolest algas kogu Cambridge Analytica juhtum ühest lihtsast isiksuse testist, mille looja sai ligipääsu 50 miljoni Facebooki kasutaja andmetele. Rakenduse teinud professor sai isegi teada, kus testi teinud inimesed elavad.

Iga viimanegi kui rakendus kogub sinu kohta andmeid. Seetõttu võiks kasutada ainult rakendusi, milles sa (enam-vähem) kindel oled. Kursori rakenduse peale liigutamine kumab selle paremasse nurka «Remove», mis võimaldab rakenduse kustutada. «Edit» alt saab valida, millisele infole konkreetne rakendus ligi pääseb.

Kõige lihtsam viis enda kaitsmiseks on antud juhul valida rakenduste nimistu alt «Apps, Websites and Plugins», vajutada «Edit» ja lülitada rakenduste kasutamine sootuks välja. Paraku ei saaks siis enam kasutada ka nn häid rakendusi, mis muudab selle võrdlemisi äärmuslikuks meetmeks.

Eemalda liigne isiklik info

Oma profiili esilehelt on võimalik valida profiilipildi lähedalt «About», mis juhatab mitmesuguste isiklike andmete säteteni. Siin on võimalik määrata ära oma hariduskäik, elukoht, sünnikuupäev, e-posti aadress, telefon jpm.

Tasub hoolikalt järele mõelda, millist infot sa enda kohta Facebookis hoida tahad. Võib-olla ei tasu märkida ära oma kodulinna, eelmisi töökohti, sünnikuupäeva jne. Kui on siiski soov neid sõpradega jagada, siis tuleks hoolitseda selle eest, et ainult nemad seda infot ka näeks.

Kui liigutada kursor näiteks oma kodulinna peale, siis ilmub selle paremasse nurka väike menüü, kust on võimalik valida, kes seda infot näeb. Taas – soovitatav on määrata see «friends» või «only me» peale.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Kui sa pole kindel, mida täpselt teised inimesed sinu profiililt parajasti näevad, siis on võimalik kasutada «View As» režiimi, mis lubab vaadata oma profiili läbi külastaja silmade. Selle aktiveerimiseks tuleb otsida oma profiili esilehelt üles «View Activity Log», mis asub profiilipildist ja nimest paremal. Selle kõrval on omakorda kolm punkti, mille alt leiab «View As» režiimi.

Kontrolli oma reklaamide eelistusi

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Vali «Settings» lehelt «Ads» (see on nimekirja alumises osas) ja seejärel «Ads based on your use of websites and apps». Sealt on soovi korral võimalik välja lülitada reklaamid, mida pakutakse sinult kogutud info põhjal. Reklaamimisel kasutatakse sisuliselt igasugust Facebooki aktiivsust – milliseid lehti sa laigid, kuhu sa postitad, mis rakendusi sa kasutad, milline on sinu isiklik info, staatused jne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles