HP sülearvutite uued akud kestavad kauem

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alustav ettevõte Boston-Power töötas välja uut tüüpi akud, mille võttis esimesena kasutusele Hewlett-Packard.



Uut tüüpi akudega sülearvutid jõuavad müüki järgmisel aastal, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Kui enamiku akude mahtuvus väheneb märkimisväärselt juba paar kuud pärast kasutuselevõtmist, siis uus aku peaks nõrgenemata vastu pidama kolm aastat, kirjutas Technology Review.

Kuigi tehnoloogia ei võimalda pikendada aku tühjenemiseks kuluvat aega (see on umbes neli tundi, mis on turul leiduvate akude keskmine), võib olla kindel, et aku peab neli tundi vastu ka aastaid hiljem.

Lisaks laeb uus aku tavalistest akudest tunduvalt kiiremini - 80-protsendilise täitumuseni jõutakse vaid poole tunniga. Aku on heaks kiitnud ka mitmed keskkonnaorganisatsioonid, sest selle tootmine ja disain on senisest keskkonnasõbralikumad. Lisaks peaks uus aku olema tavalistest sülearvutiakudest ohutum, kuna ei ole süttiv.

Et aku mahtuvust pikemat aega säilitada, pidi Boston-Power muutma praegu kasutuselolevate liitiumioonakude disaini.

Ettevõte töötas välja uue kemikaalide segu ja elektroodide koosseisu ning lisaks ka uue kuju - kõik see aitab kaasa aku mahtuvuse säilitamisele. Teistmoodi kuju võimaldas ettevõttel suurendada aku ruumalat ning kasutada aku sisemuses olevat ruumi efektiivsemalt.

Varem on suuremate akude valmistamine osutunud probleemiks, sest nii suureneb oluliselt aku plahvatamise oht.

Sülearvutite akude plahvatusi on varem korduvalt ette tulnud, kuid Boston-Power on probleemist mööda hiilinud, asendades akudes kasutatava koobalti mangaaniga. Sarnase lahendusega on hiljuti välja tulnud ka teine akutootja Compact Power.

Lisaks sülearvutiakudele plaanib ettevõte hakata tootma ka akusid elektriautodele. Juba praegu tegeldakse autoakude väljatöötamisega ning tulemusteni loodetakse jõuda järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles