ERR: ema nime ega oma sünnipäeva paroolina kasutada ei tasu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kuna inimestel on salasõnu vaja paljudes internetikeskkondades, kasutatakse sageli lihtsaid paroole, mida masinad suudavad mõne minutiga ära arvata, rääkis riigi infosüsteemide ameti kommunikatsioonijuht Katrin Pärgmäe.

Pärgmäe ütles «Ringvaates», et kõige ohtlikumad paroolid on näiteks «123456», kasutajanime kordus, enda eesnimi, oma pereliikmete nimed, sünnikuupäev, aga ka sõna «kala» sisaldavad salasõnad, vahendab ERR Uudised.

«See on täitsa naljakas asi: Eestis on tekkinud, et väga sageli kasutatakse kas salakala, kalamaja või midagi kalaga seotut, ma ei tea, kust see tulnud on,» ütles Pärgmäe.

Häkkerid kasutavad tema sõnul paroolide ära arvamiseks lihtsat meetodit – masin proovib ülikiire tempoga läbi kogu sõnaraamatu, mis sisaldab ka inimeste nimesid ehk kui parool on näteks Marko1234 või Marko999, on selle väljaselgitamine minutite küsimus.

Ta lisas, et väga hea moodus turvalisuse suurendamiseks on mõne tähe asendamine numbriga, sest masin püüab ära arvata tervet sõna, inimesed valivad aga sageli turvalisuse asemel mugavuse ja kasutavad lihtsamaid salasõnu, mõtlemata sellele, et tänapäeval on kontodesse häkkimine ja paroolide müümine äriks saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles