Liikluskultuur saab alguse kodusest kasvatusest

, ARKi peadirektori asetäitja juhilubade- ja eksamineerimise alal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kaarpalu.
Juhan Kaarpalu. Foto: Peeter Langovits
Tarbija24.ee avaldab Eesti Riikliku Autoregistrikeskuse peadirektori asetäitja Juhan Kaarpalu mõtteavalduse Eesti liikluskultuuri teemal.

Liiklusõnnetuste statistika kohaselt ei oma ligikaudu pooled liiklusõnnetuses osalenud juhid juhtimisõigust, mis näitab selgelt, et liikluskultuuri parandamiseks tuleb esmalt tegeleda inimeste väärtushinnangute ja suhtumise ümberkujundamisega.

Eestis nõuab juhtimisõiguse saamine põhjalikku teooria tundmist ning oskuslikku praktilist poolt, kuid miskipärast ei suuda Eesti konkureerida liiklussurmade poolest ka nende riikidega, kus on leebemad eksamitingimused. Eesti riikliku eksami sooritanud juhid omavad liiklemiseks vajalikke teadmisi ning oskusi, kuid selleks, et parandada liikluskultuuri, tuleb alustada lastetoast. Oluline on teadvustada seda, et liikluses on kõik võrdsed.

Möödunud aasta 23. novembri lumetorm on ilmekas näide sellest, et liiklusõnnetuste põhjused on pigem psühholoogilised kui oskuste ja teadmiste puudumine. Maanteed olid ka sellel päeval sõidukeid täis ning vaatamata rasketele liiklusoludele suutsid sõidukijuhid mitmeid tunde ja sadu kilomeetreid suuremate õnnetusteta liigelda.

Mis toimus tegelikult oli see, et arvestati teistega ning sõidukijuhid olid sunnitud suruma alla oma mina. Ekstreemsetes oludes ei kehtinud enam igapäevased reeglid ning harjumuspärased eeskujud. Lisaks soodustasid piisavalt äärmuslikud teeolud sõidukijuhte adekvaatselt hindama sõidukiirust ja pikivahe hoidmist ning tekkinud ohutunne välistas riskantsete manöövrite sooritamise.

25. novembri sõidueksamitest läbisaamise protsent näitab, et sõidueksameid sooritati tormijärgsel päeval tavapärasest seitsme protsendi võrra paremini. Suur roll eksami sooritamisel oli liiklus- ja ilmastikuoludel, kuna kõik sõidukijuhid käitusid neil päevil märkimisväärselt ettevaatlikumalt ning arvestasid tavapärasest enam ka kaasliiklejatega.

Sellest tulenevalt pääsesid juhiloa taotlejad närvilisest ja ebastabiilsest liiklusolust. Seega, esmapilgul tavapärasest raskemad liiklustingimused soosisid hoopiski sõidueksami edukamat sooritamist, kuna liikluskultuur oli neil päevil parem kui tavaliselt. Sama kehtib ka igapäevases liikluses, kuid paraku kiputakse just päevasel ajal ja hea nähtavusega lõikudel teistega vähem arvestama ning oma võimeid üle hindama.

Võtmeküsimus peitub selles, kelle eeskujul liikluses käitutakse. Liikluskultuur peegeldab ilmselgelt ühiskonnas valitsevat suhtumist ning kehtivaid reegleid. Tänane liikluspilt peegeldab hoolimatust ning teistega mitte arvestamist. Kui inimesed hooliksid üksteisest rohkem igas elu valdkonnas, siis peegelduks see ka liikluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles