Microsoft pakub viiruse looja paljastamise eest kopsakat tasu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows Vista.
Windows Vista. Foto: AP/SCANPIX.

Maailma suurim tarkvarahiid Microsoft on valmis maksma veerand miljonit dollarit sellele, kes aitab leida üles laialt levinud viiruse Downadup/Conficker meisterdaja.

Oktoobris levima hakanud uss on suutnud nakatada miljoneid arvuteid üle maailma. Suurfirma näeb selles kriminaalset rünnakut enda pihta ning on seetõttu pannudki välja kopsaka tasu, vahendas BBC News.

250 000 dollarit on meie vääringus üle kolme miljoni krooni.

«Inimesed, kes sellist pahavara kirjutavad, tuleb võtta vastutusele,» põhjendas Microsofti Trustworthy Computing Groupi esindaja George Stathakopulos, kes kinnitas, et firma ei ole enam valmis istuma käed rüpes ja lubama sellistel asjadel edasi toimuda.

«Meie sõnum on väga selge: kes iganes kirjutas selle, tekitas märkimisväärset kannatust meie klientidele, ning me anname märku, et me teeme kõik, mis me suudame, et aidata kaasa sinu tabamisele,» rõhutas Stathakopulos.

Arbor Networksi andmetel võib Conficker/Downadup olla jõudnud juba 12 miljonisse arvutisse. See on isekopeeruv programm, mis kasutab arvuteid, kuhu pole laetud Windowsi uusimaid turvapaikasid.

Conficker/Downadup võib sattuda arvutisse nii netiühendusest kui ka USB mälupulgast ning juba arvutis olles peidab viirus end hästi ja ehitab üles kaitse, mis muudab raskeks selle väljarookimise.

Kõnealune uss oskab liikuda mööda võrke, aimates ära kasutajate paroole, ning saab oma loojatelt ka lisandusi, külastades veebidomeeni, mille nime ta ise keerulise koodi abil loob. Turvafirmad on praeguseks selle koodi siiski murdnud ning saavad ussi tee blokeerida.

Downadupi sugused viirused saab panna varastama andmeid või looma nakatatud arvutitest nn botnet-armeesid, mille abil levitada spämmi, piraattarkvara või rünnata teisi masinaid. Hoolimata ussi laiast levikust, pole selle loojad seda siiski veel aktiveerinud.

Kübereksperdid soovitavad arvutikasutajatel hankida endale ussi eemalhoidmiseks moodsaimad viirusetõrjeprogrammid ning laadida alla ka Microsofti turvapaik MS08-067 - tuntud ka koodi KB958644 all. Samuti soovitatakse arvutikasutajatel mõelda välja keerulisemaid salasõnu, kus oleks numbreid, kirjavahemärke ja suuri tähti.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles