Euroliit valmistub üleminekuks digitelevisioonile

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler ja digiboks.
Teler ja digiboks. Foto: Raigo Pajula.

Euroopa Liidu liikmesriigid valmistuvad maapealse analoogtelevisiooni edastamise lõpetamiseks hiljemalt 2012. aastaks.

Euroopa on maailmas esikohal üleminekul analoogtelevisioonilt digitaaltelevisioonile ja ELi eesmärk on lõpetada analoogtelevisiooni edastamine aastaks 2012, Eesti peaks lõpetama analoogtelevisiooni edastamise 2010. aastaks, vahendas Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

Euroopa Komisjon kasutab raadiospektri vabastamise ja edasise kasutamise korraldamisel koordineeritud lähenemisviisi, kuna ta soovib tagada, et ELi kodanikud saaksid osa kõikidest digitaaltelevisiooni hüvedest, kaasa arvatud üha suurenev valik interaktiivseid televisiooniteenuseid (nagu kõrglahutustelevisioon või digitaalne videolaenutus).

Need on kättesaadavad paljude ülekandesüsteemide kaudu, mille hulka kuuluvad maapealsed, kaabel-, satelliit-, Interneti- ja mobiiltelevisiooni võrgud.

Selle saavutamiseks lõpetavad liikmesriigid järk-järgult pillava spektrikasutusega analoogtelevisiooni edastamise ja lähevad üle digitaaltelevisioonile.

Üldiselt kulgeb maapealse analoogtelevisiooni edastamise lõpetamine Euroopas plaanikohaselt.

Üleminek on juba lõpetatud viies liikmesriigis (Saksamaa, Soome, Luksemburg, Rootsi ja Madalmaad) ning 2010. aastaks peaks sellega olema väga kaugele jõutud juba kogu ELis.

Peaaegu kõik liikmesriigid täidavad ELi eesmärgi lõpetada analoogtelevisiooni edastamine aastaks 2012.

ELi infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding ütles, et «üha rohkem eurooplasi saab nautida digitaaltelevisiooni eeliseid. Mitu ELi liikmesriiki on maailmas selgelt juhtpositsioonil maapealse televisiooni üleminekul analoogselt
digitaalsele.»

«Euroopa üleminek kulgeb plaanikohaselt ja sujuvalt, eriti kui me võrdleme seda
maailma muudes riikides toimuva arenguga. Ma olen kindel, et järgmise kahe aasta
jooksul liitub ülemineku lõpetanud ja digitaalajastusse jõudnud riikide esimese
rühmaga veel mitu ELi riiki,» sõnas Reding.

«See tähendab, et uute televisiooni- ja raadioteenuste jaoks tekib palju vaba spektriruumi, kui Euroopa teeb kiiresti õiged otsused. Kooskõlastatud otsused niinimetatud digitaalse dividendi kasutamise kohta aitavad kiiresti elavdada Euroopa majandust,» lisas ta.

Digitaalringhääling tagab pildi ja heli parema kvaliteedi, telepildi mobiilse vastuvõtu, rohkem televisiooni- ja raadiokanaleid, samuti täiustatud teabeteenused (nagu telekavade kuvamine ekraanile).

Maapealne digitaaltelevisioon on juba alustanud tööd 21 liikmesriigis (Austria,
Belgia, Bulgaaria, Tšehhi Vabariik, Taani, Saksamaa, Eesti, Kreeka, Hispaania,
Prantsusmaa, Ungari, Itaalia, Leedu, Luksemburg, Läti, Malta, Madalmaad, Soome,
Rootsi, Sloveenia, Suurbritannia) ja sellega on kaetud osa nimetatud riikide
territooriumist.

Veel viis liikmesriiki (Küpros, Iirimaa, Poola, Portugal ja Slovakkia) on teatanud, et digitaalteenused muutuvad kättesaadavaks hiljemalt 2010. aastal. Rumeenia ei ole oma kavasid veel avaldanud.

Maapealse analoogtelevisiooni edastamine on juba lõpetatud Luksemburgis,
Madalmaades, Soomes, Rootsis, Saksamaal, Belgias (Flandrias) ja suuremal osal
Austria territooriumist.

Hiljemalt 2010. aasta lõpuks toimub see Austria ülejäänud osas, Eestis, Taanis, Hispaanias, Maltal ja Sloveenias.

Maapealse analoogtelevisiooni edastamine lõpetatakse ajavahemikus 2010–2012 Belgias (Valloonia ning Brüssel ja selle ümbrus), Bulgaarias, Küprosel, Tšehhi Vabariigis, Kreekas, Prantsusmaal, Ungaris, Itaalias, Leedus, Lätis, Portugalis, Rumeenias, Slovakkias ja Suurbritannias. Poolas on ülemineku lõpptähtaeg aastal 2015.

USA on seadnud ülemineku tähtajaks 12. juuni 2009. Mitmed suured üleriigilised telejaamad lõpetavad analoogsignaali edastamise juba homme, 17. veebruaril. Ülejäänud telekanalid peavad digitaalseks muutuma millalgi ajavahemikus 14. märtsist 12. juunini, mis on USA Kongressis vastu võetud õigusaktide järgi digitaaltelevisioonile ülemineku lõplik tähtpäev riigis.

Jaapan kavatseb digitaaltelevisioonile üle minna 2011. aasta juulis, Lõuna-Korea 2012. aasta lõpus, Austraalia 2013. aastal, India ja Venemaa 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles