Lahendus energiakriisile: tehislik puuleht?

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Toomas Huik

Fotosünteesi matkivas päikesepatareis suudetakse kasutada odavamaid metalle.

Aasta tagasi teatas Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlane Daniel Nocera mängukaardi suuruse puulehele sarnaneva päikesepatarei loomisest, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kunstlik leht matkis fotosünteesi lõhustades vett vesinikuks ja hapnikuks, mille keemiline energia muudeti elektrienergiaks. Patarei koosnes klaasist veenõusse pandud õhukesest päikesevalgust koguvast elemendist, mis paiknes vesinikku ja hapnikku tootvate kihtide vahel.

Neljaliitrises purgis asuv seade pidi Nocera arvestuste kohaselt suutma katta ühe vähenõudliku arenguriigis asuva majapidamise elektrivajaduse.

Nüüd tegi uurija olulise uuenduse ning asendas vesiniku tootmist kontrolliva plaatinast katalüsaatori odavama nikli, molübdeeni ja tsingi seguga. Patarei teisel küljel toodab õhuke koobaltist kile hapnikku.

Uues patareis kasutatud metallid maksavad plaatinast vähem ning seadme tööstuslik tootmine pole ülemäära kulukas. Nii võiksid sellised seadmed aidata lahendada energiakriisi vaesemates riikides.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles