Šveitslased hoiatavad Playstationi mängijaid nahahaiguse eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne Playstationi innukas mängimine võib peopesadele tekitada valuliku nahahaiguse, hoiatavad Šveitsi teadlased.
Liigne Playstationi innukas mängimine võib peopesadele tekitada valuliku nahahaiguse, hoiatavad Šveitsi teadlased. Foto: AP / Scanpix
Šveitsi teadlased tulid eile välja Playstationi mängijatele mõeldud hoiatusega – konsooli juhtpuldi pigistamine ja raevukas nuppude muljumine võib peopesadesse tekitada valulikke haiguskoldeid.

Teadlased on nahahaiguste sekka liigituvale seisundile ka nime pannud – Playstation palmar hidradentitis, vahendas Reuters.

Ajakirjas British Journal of Dermatology selgitas üks teadlasterühma liige Vincent Piguet, et pidev juhtpuldi tugev hoidmine ja nuppude vajutamine tekitab peopessa korduvaid väikseid traumasid. Selle ja higistamise koosmõjul kujunevad välja valulikud haiguskolded.

Vähemalt nii kulges haigus teadlaste uuritud 12-aastase tüdruku puhul. Haiguskollete tekkeks piisas sellest, et tüdruk mängis mõni päev mitu tundi järjest.

Playstationi tootja Sony esindaja David Wilson suhtus teadlaste hoiatavasse sõnumisse kriitiliselt – uuring põhines vaid ühel juhtumil, kuid konsoole on alates 1995. aastast müüdud sadu miljoneid. Iga tegevusega võivad kaasneda soovimatud tagajärjed, kui inimene ei pea kinni nõuannetest, juhenditest ja eirab tervet mõistust, sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles