Tartusse tuleb uus nutikas busside infosüsteem

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaliini buss.
Tartu linnaliini buss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Võidetud riigihanke lepingu järgi ehitab G4S ülikoolilinna ühistranspordi sõidukite liikumise kohta infot koguva ning esitava tehnilise lahenduse. Tegemist on Eestis ainulaadse infosüsteemiga, mille abil saavad sõitjad ja bussijuhid hoida end jooksvalt kursis busside sõidugraafikute ja liikumisega.

Infotabloodega varustatakse kõik Tartu linna liinibussid, seadmete ja tabloode paigaldamisel lähtutakse põhimõttest, et nii bussijuhid kui sõitjad saavad neid võimalikult mugavalt kasutada.

Busside liikumist jälgivad seadmed võimaldavad positsioneerida neid 5-meetrilise täpsusega, süsteem võrdleb bussi tegelikku liikumise aega liinigraafikuga, kuvades juhi ekraanile kõrvalekalde liinigraafikust.

Kui süsteem tuvastab liinigraafikust mahajäämuse rohkem kui 5 minutit, küsib ta bussijuhilt põhjendust – kas viivituse taga on liiklusummik, tehniline rike, halvad teeolud jms.

Samuti võrdleb nutikas seade bussi liikumise trajektoori etteantud liini marsruudiga. Bussi kõrvalekaldel rohkem kui 50 meetrit antakse bussijuhile hoiatus. 10 Tartu bussi saavad sõitjate loendamise seadmed ning 44 bussipeatusse pannakse üles busside liikumise kohta informatsiooni edastavad tablood.

Tartu busse reaalajas jälgiv süsteem saab valmis 2013. aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles