Peugeot sulgeb tehase, koondab 6500 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peugeot logo.
Peugeot logo. Foto: SCANPIX

President François Hollande’i uut sotsialistlikku valitsust tabas esimene suur tööstuskriis: PSA Peugeot Citroën kuulutas välja Aulnay tehase sulgemise ja kavatseb koondada 6500 töökohta.

Tegemist on esimese suure autotehase kinnipanekuga Prantsusmaal pärast 20 aasta pikkust vaheaega.

Otsuse peale vallandus ministrite, ametiühingute ja opositsioonilise UMP partei protestikoor. Juhtivaks hääleks oli peaminister Jean-Marc Ayrault, kes nimetas eilset otsust «tõeliseks šokiks» ning kutsus Peugeot’d üles «jätkama tööstustegevust kõikides [oma] Prantsusmaa tehastes».

Valitsus, mis on toetanud Peugeot’d viimastel aastatel ca 4 miljardi euroga, lubas läkitada eksperdi ettevõtte finantsolukorda uurima. «Sellisel kujul me seda plaani ei aktsepteeri,» ütles tööstusminister Arnaud Montebourg.

Prantsusmaal on käimas ridamisi koondamisi, kuna euroala võlakriis on paljastanud riigi konkurentsivõime allakäigu. Peugeot’ poolt väljakäidud koondamised on siiski suurimad.

Analüütikud ütlevad, et Aulnay tehase sulgemine Pariisi lähistel võib anda julgust ka teistele autotootjatele nagu Fiatile ja Fordile, mis samuti kaaluvad poliitiliselt tundlikke sulgemisi Euroopas, kus on liiga palju kasutamata võimsust.

Kuigi valitsus ei mõistnud sulgemist ja koondamisi – mida ammu oodati – otsesõnu hukka, olevat Hollande Elysée palee sõnutsi «sügavalt mures» ning paluvat ministritel teha «kõik selleks, et leevendada plaani sotsiaalseid tagajärgi».

Montebourg peaks esitama valitsusele 25. juulil autotööstuse riikliku toetuse plaani.

Peugeot’ tegevjuht Philippe Varin ütles, et firma peab restruktureerima oma tootmisbaasi, et talitseda finantskahjumeid. Ta hoiatas, et esimese poolaasta kahjum tuleb ligikaudu 700 miljonit eurot.

Peugeot sõnutsi koondatakse 3000 töökohta Aulnays, mis lõpetab alates 2014. aastast Citroën C3 mudelite tootmise. 1400 töökohta koondatakse aga Rennes’is.

Ühtlasi käib Peugeot välja vabatahtlike koondamiste kava 3600 kontoritöötajale.

Varin ütles, et Peugeot mõistab oma «vastutusrikast rolli Prantsusmaa tööstuselu südames», kuid Euroopa massitootjate kriisi valguses on võimsuse vähendamine «vältimatu».

Ta lükkas tagasi mõtte, et firma võiks võtta valitsuselt vastu otsest finantsabi.

Peugeot on konkurentidest enam tegev eurotsooni kriisiriikides.

Läinud nädalal kandis firma ette 13-protsendilise müügilanguse esimeses poolaastas.

Analüütikute sõnutsi ei ole üksnes Aulnay tehase sulgemisest Prantsuse autotööstuse ülevõimsust arvestades eriti palju kasu. Konsultatsioonifirma AlixPartnersi hinnangul töötavad Prantsuse autotehased vaid 60-protsendilise võimsusega.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles