Vanemad mobiiltelefonid ja Blackberryd võivad põhjustada allergiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIMi Blackberry telefonid.
RIMi Blackberry telefonid. Foto: SCANPIX.

Ameerika teadlaste tehtud nutitelefonide testis selgus, et kolmandik Blackberrisid sisaldavad niklit, aga iPhonedest ega Androididest ei leitud niklit ega koobaltit, vahendas Consumer Affairs.

Nii koobalt kui ka nikkel võivad esile kutsida allergilisi reaktsioone nagu kuivad ja sügelevad laigud põskedel, lõuajoonel ja kõrvadel.

Ka paljud vanemad telefonid sisaldavad koobaltit ja niklit. Koguni 91 protsenti vanemat sorti telefonidest sisaldavad niklit ja 52 protsenti koobaltit. Neid metalle kasutatakse sageli ka ehetes, müntides ja isegi meigitoodetes.

Nikkel on üks põhilisi allergeene – selle vastu on allergilised 17 protsenti naistest ja kolm protsenti meestest.

Uuringu autor dr Luz Fonacier soovitas nikli- või koobaltiallergiaga inimestel kasutada iPhone’i või Androidi. Blackberry omanikud, kellel on nende metallide vastu allergia, peaksid tema sõnul sümptomite tekkimisel vältima pikki telefonikõnesid, sõnumite saatmist ja telefoni käsitlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles