Pärnu kesklinnas parkimine nõuab seaduste tundmist

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskord Pärnu kesklinnas.
Parkimiskord Pärnu kesklinnas. Foto: Pärnu Postimees

Pärnu kesklinnas Ringi tänava ja politseimaja vahelisel alal maksavad parkimise eest ainult kergeusklikud. Haritud autojuhid eelistavad reformimata riigimaal asuvaid teega külgnevaid alasid.


Kui te tahate parkimistasu maksmisest pääseda, jätke auto Port Artur 2 juurde tühermaale või kahte prokuratuuri juures asuvasse parklasse. Eraomandis Pikk 12 juures tasub küll ettevaatlik olla, aga liiga agarale parkimiskontrolörile võib alati öelda, et kinnistu piirid pole tähistatud.



Kõigile vabaks kasutamiseks mõeldud parkimiskohad on needki, mille juurde on pandud sildid “prokuratuur”. Lääne ringkonnaprokuratuuri avalike suhete nõuniku Külli Kivioja väitel on tegemist informatiivsete siltidega, mis ei kohusta kedagi millekski.



Linn katsub politseinikega jõudu


Kõige tähelepanelikum tuleb olla Aia tänava pikenduse parklas, kus EuroPark Estonia märtsis ühel päeval kirjalikke hoiatusi tegi. Linnavalitsus ja politseinikud on reformimata riigimaal asuvas parklas tasu küsimise õiguse suhtes eri meelt ning tavakodanik võib kergesti hammasrataste vahele sattuda.



Praegu EuroPark Estonia seal parkimistasu ei nõua. “Enne kui me pole kirjalikku korraldust saanud, me seal midagi ei tee. Mõistlik oleks Pärnu Postimehe vahendusel parkimiskorralduse muutmisest varakult teada anda,” rääkis firma Pärnu projektijuht Helina Simberg.



Praegune parkla märk ei luba parkimistasu võtta, kuigi parkla jääb tasulise parkimisala sisse. Abilinnapea Simmo Saar lubas reedeks liiklusmärgid välja vahetada ja linnaametnikud on kindlad, et neil on õigus seal tasu nõuda.



Pärnu linnasekretär Tiina Roht ütles, et tegemist on linna rajatisega ja parkimist korraldab kohaliku omavalitsuse territooriumil volikogu. “Maaomand ei oma tähtsust,” selgitas ta 15. aprillil Pärnu liikluskomisjoni istungil. “Enamik tänavaid pole linna omad ja linn võtab seal raha,” lisas ekslinnapea Väino Hallikmägi.



Linnavalitsuse seisukohta toetab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mis teatas, et vastavalt liiklusseaduse paragrahvile 501 võib omavalitsus oma territooriumil, kaasa arvatud reformimata riigimaal kehtestada tasulise parkimise ala ja võtta parkimise eest tasu.



Lääne politseiprefektuur on aga seisukohal, et linnavalitsus ei tohi riigimaal asuvas parklas makse kehtestada. Politseiprefekt Priit Suve saatis linnavalitsusele 17. märtsil märgukirja, milles palutakse parkimistasu kehtestamise õiguspärasust selles kohas kaaluda.



Teega külgneval alal peab muru hoidma


Sama meelt on riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde, kelle sõnutsi pole Pärnu linnal mingit seaduslikku õigust parkimistasu kehtestada maa-alal, mis talle ei kuulu.



“Linn võiks kokkuleppel maavanemaga korraldada küll tasuta parkimist sellel territooriumil, mitte aga teenida selle pealt. Soovitan linnal esitada riigile taotluse nende maa-alade munitsipaliseerimiseks transpordimaana ja kui soov rahuldatakse, võib seal tasulise parkimise kehtestada,” rääkis Linde.



Port Artur 2 juures asuvale kunagise raudteejaama platsile ja prokuratuuri juurde jäävatele parkimisplatsidele linnavalitsuse käed ei küüni. Sealgi on reformimata riigimaa, kuid erinevalt Aia tänava pikenduse parklast pole need Rohti väitel rajatised. Tegemist on teega külgneva alaga, kus parkijad ei tohi liiklust häirida ega teed või haljasala kahjustada.



Teega külgnev ala on liiklusseaduse järgi teeäärne piirkond, millel asuv rajatis on juhile teelt näha ja kuhu võib viia juurdesõidutee. Samasugune koht on näiteks ranna rajoonis Kanali tänava pikendusel asuv kruusaplats, kus politsei tegi paar aastat tagasi trahvi nendele autojuhtidele, kes murul parkisid või kaasliiklejate tee kinni panid.



Abilinnapea Peeter Saunpere sõnutsi võiks linnavalitsus panna Port Artur 2 juurde reformimata riigimaale füüsilise tõkke, kuid tema seda ei poolda. “Parkimiskohti on niigi vähe ja parkimismaja pole veel valmis,” lausus ta.



Liikluskomisjon leidis, et aus oleks riigimaa ette tasulise parkimisala lõppu tähistavad tahvlid panna. Praegu ei tea võõrad, kas parkimistasu oleks vaja maksta, ning linnavalitsusele on kasulik, kui mõni neist teadmatusest parkimispileti ostab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles