Lugeja küsib: kes hüvitab remondiarve, mille tekitas automootori vahele roninud hulkuv kass?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulkuv kass. Foto on illustreeriv.
Hulkuv kass. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Auto seisis tööpäeval ettevõtte suletud territooriumil. Seal on tõkkepuud, kaamerad, valgustus st parkla autodele. Õhtul koju sõites käivitus auto normaalselt. Sõites mõned kilomeetrid (umbes 8-9 km), auto mootor seiskus. Peatasin auto, avasin kapoti ja avastasin seiskumise arvatava põhjuse - mootoris oli rihmade vahel kass! Vaene loomake oli sinna vist sooja pugenud ning arvatavasti kas kinni jäänud või mis iganes ta seal tegi, aga kurb lõpp igatahes. Edasi läks auto juba autoabiga töökoja poole. Kaks nädalat remonti ja arve ligi 1500 eurot. Teavitasin juhtumist ka ettevõtte juhti. Kes kannab kahjud?» soovib õnnetu autoomanik teada.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Eelkõige võib looma põhjustatud kahju korral kahju hüvitamist nõuda looma omanikult (võlaõigusseaduse § 1060 alusel), kuid kardan, et hulkuvate kasside puhul omanikust siiski rääkida ei saa. Samuti on probleemne vastutust asetada territooriumi valdajale, kui territooriumi valdaja ja sõidukiomaniku vahel ei olnud just sõlmitud tasulist hoiulepingut. Võlaõigusseaduse kohaselt ei vastuta hoidja tasuta hoidmise puhul asja kaotsimineku, hävimise, kahjustumise või asja mitteõigeaegse tagastamise eest, kui ta on asja hoidmisel ilmutanud samasugust hoolt, nagu ta rakendab oma asjade hoidmisel.

Seega teistsuguste kokkulepete puudumise korral kannab antud juhul sõiduki kahjustumise riisikot sõiduki valdaja/omanik ise.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles