Üleskutse: kuidas hindad mobiilse interneti kiirust südalinnas?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient kesklinnas mobiili kasutamas.
Klient kesklinnas mobiili kasutamas. Foto: Panther Media / Scanpix

Mitu mobiilse interneti kasutajat kurdab, et neil on Tallinna südalinnas probleeme leviga, mis jääb telefoniga veebis toimetamise jaoks liiga nõrgaks.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp nentis, et Tallinna kesklinn on veel üsna lai piirkond, mille kohta konkreetselt midagi öelda ei saa. Tihedalt asustatud piirkondades võib kasutamise tipptundidel kiirus oluliselt  langeda.

«Kui tegu on 3G võrguga, siis 3G võrkudel on ka n-ö hingamiseks nimetatav omadus, mis tähendab, et paljude kasutajate korral tõmbub ka leviala kokku, mis levi nõrgendab. Kui kasutuskoht on siseruumides, mõjutab levi tugevust ka maja seinte paksus, aknapaketi valik jms ehituslikud tegurid. Kahjuks ei saa tiheasustusega piirkondadesse ka tugijaamu lõpmatult lisada, sest siis hakkavad need üksteist segama ning olukord võib hoopis halveneda,» selgitas Sepp.

Sepp soovitab tiheasustusega piirkonnas valida 4G paketi. «Võrgus on kasutajaid vähem, võrk ise võimsam ja paremate omadustega,» kiitis ta.

Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt kinnitas, et kesklinn on tegelikult kõigi operaatorite poolt m-internetiga hästi kaetud ja kiirused on korralikud. «Tipp-perioodidel, pärast tööpäeva lõppu kasutab mõnes kitsas piirkonnas võrku ühel hetkel tõesti väga palju kasutajaid, aga põhjused võivad olla tõesti seadmest kuni näiteks hoone ehitusmaterjalini,» lisas Saarvelt.

Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski toonitas samuti, et mobiilse interneti puhul tuleb arvestada sellega, et tegemist on raadiovõrguga ehk õhu kaudu levivate raadiosignaalidega, mille läbitavust võivad südalinnas mõnes kohas halvendada hoonete paksud kiviseinad. Ülekoormust Elisa selle piirkonna tugijaamades märganud ei ole.

Tehnilise järelevalve ameti hiljutine uuring näitas, et keskmine allalaadimiskiirus EMT võrgus on 42 Mbit/s, Elisa võrgus 15,3 Mbit/s ja Tele2 võrgus 19,1 Mbit/s.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Priit Soom ütles toona, et mobiilse andmesideteenuse kiirus ja kvaliteet sõltub paljuski sellest, millist tehnoloogiat sidevõrkude rajamisel ja arendamisel kasutatakse ning milline on võrgu tihedus. Kõige rohkem on paigaldanud 4G LTE tugijaamasid EMT, mis annab hetkel parima stardipositsiooni kiire mobiilse andmeside pakkumiseks.

Jaga oma kogemusi, kuidas on mobiilse andmesideteenuse kiirus ja kvaliteet Tallinna südalinnas?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles