Telerivaatamine takistab väikelaste kõne arengut

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajanna jagas oma seksivideot eksikombel algklassilaste ja nende peredega
Õpetajanna jagas oma seksivideot eksikombel algklassilaste ja nende peredega Foto: Corbis / Scanpix
Värskest uuringust selgub, et telerit vaadates räägivad lapsed ja nende hooldajad vähem ja kasutavad piiratumat sõnavara kui muude tegevuste juures.

USA teadlased leidsid vestlusi lindistades, et laste hooldajad rääkisid iga teleri ees veedetud tunni kohta nendega 770 sõna võrra vähem, kirjutab CBC News.

Täiskasvanute kõne kuulamine on aga laste endi keelelise arengu võtmetegur.

«Teadsime, et telerivaatamine väikelapseeas on seotud kõne hilise arengu ja tähelepanuhäiretega, aga siiani pole me teadnud, miks see nii on,» sõnas pediaatriaprofessor Dimitri Christakis Washingtoni Ülikooli meditsiinikoolist.

«See on esimene uuring, mis näitab, et kui teler töötab, räägitakse kodus vähem. Väikelapsed toovad kuuldavale vähem helisid ja ka nende hooldajad räägivad nendega harvemini,» kirjeldas Christakis.

Uuringus osales 329 last vanuses kahest kuust nelja aastani, kes kandsid 24 kuu jooksul juhuslikel päevadel salvestusseadmeid.

Selgus, et ajal, mil lapsed ja nende hooldajad süvenenult telerit vaatasid või see taustaks mängis, rääkisid lapsed vähem ja lühemalt ning ka täiskasvanud vestlesid nendega vähem.

«Osalt on see ilmselt tingitud sellest, et lapsed teleri ette üksinda jäetakse,» kirjutasid uurijad. «Teistel juhtudel on täiskasvanud ilmselt kohal, aga kuna ekraan nende tähelepanu kõrvale juhib, ei suhtle nad väikelapsega märkimisväärselt.»

Sama uurimisrühma varasemad tööd on kinnitanud, et täiskasvanute jutu kuulamine ja see, kui nad kõneldes laste poole pöörduvad, on viimaste kõne arengu seisukohalt määrava tähtsusega.

Soovitusi vanematele

Beebid: alla kaheaastased lapsed ei peaks üldse telerit vaatama. Sellele tuleks eelistada tegevusi, mis soodustavad aju ja kõne arengut, nagu rääkimine, mängimine, laulmine ja muusika kuulamine

Üle kaheaastased lapsed:

Lapsed peaksid vaatama eakohaseid saateid

Paljude saadete ja DVDde hariduslik väärtus on ülehinnatud ning isegi spetsiaalselt lastele mõeldud multifilmid võivad olla liiga vägivaldsed või ärritavad

Igapäevane telerivaatamise aeg ei tohiks venida üle kahe tunni pikkuseks – mida vähem, seda parem

Pange söögiajaks teler kinni

Pidage meediavabu päev

Ärge kasutage telerivaatamise õigust autasuna

Valitud saate lõppedes pange teler kinni. Ärge laske sel muude tegevuste taustaks mängida

Kui keegi otseselt telerit ei vaata, pange see kinni

Vaadake telerit lapsega koos ja arutage temaga nähtut

Ärge paigutage televiisoreid magamistubadesse

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles