Tulevikumähe teeb märjaks saades häält

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib lapse potil käima õpetamisel mähkmetest abi olla
Tulevikus võib lapse potil käima õpetamisel mähkmetest abi olla Foto: Caro / Rodriguez
Belgia teadlased töötavad mähkme kallal, mis märjaks saades helisignaali kuuldavale toob.

Antwerpeni ülikooli uurijad usuvad, et selline mähe muudaks laste potil käima õpetamise protsessi kiiremaks, kirjutab Healthday.

Seda järeldavad nad varasematest uuringutest, millest on selgunud, et määrdunud mähkme kiire avastamise korral saavad laste hooldajad neid potil käimise osas tõhusamalt suunata ja lapsed õpivad kiiremini oma põit kontrollima.

Alarmiga mähkmed on varem andnud häid tulemusi voodit märgavate või vaimse alaarenguga laste puhul, kuid nüüdses uuringus osales 39 täiesti tervet Belgia last. Nende vanus jäi vahemikku 18-30 kuud ning kõik lapsed hinnati potil käimise õppimiseks valmis olevateks.

Katsed viidi läbi lastesõimes ning need kestsid kolm nädalat. Kõik osalenud lapsed kandsid samasuguseid mähkmeid, kuid vaid pooltele neist oli lisatud helisid kuuldavale toov seade. Kui sellised mähkmed märjaks said, kõlas helin, mispeale kasvatajad lapse potile tõstsid ja teda oma häda lõpuni tegema julgustasid. Kui see õnnestus, sai laps autasu.

Selgus, et paremad tulemused ilmnesid grupis, kus lapsed kandsid helisignaaliga mähkmeid. Selle rühma lapsed suutsid 52 protsendil juhtudest oma põit edukalt kontrollida, samas kui tavalisi mähkmeid kandnute seas oli sama näitaja 8,3 protsenti.

Pärast testiperioodi säilis elektrooniliste mähkmete positiivne mõju veel vähemalt kaks nädalat.

Uuringut juhtinud uroloogiaprofessor Jean-Jacques Wyndaele avaldas lootust, et elektroonilistest mähkmetest tõuseb suurt tulu just lastesõimedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles