Uuring: videomängude fänne ohustavad ülekaal ja masendus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videomängufännide festival Gamescom 2009 Kölnis
Videomängufännide festival Gamescom 2009 Kölnis Foto: INA FASSBENDER/REUTERS
Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei tegele videomängudega sugugi vaid teismelised – keskmine USA mängufänn on hoopis 35-aastane täiskasvanu, kelle füüsiline ja emotsionaalne seisund tugevalt soovida jätavad.

Hiljuti avaldatud uurimuse põhjal on tüüpiline täiskasvanud videomängufänn ülekaaluline, introvertne ja pahatihti ka kerges depressioonis, kirjutab Reuters.

Internetis korraldatud uuringus osalesid 19-90 aasta vanused ameeriklased, kes vastasid oma meediatarbimist ja tervislikku seisundit puudutavatele küsimustele.

552 vastajast 249 ehk veidi üle 45 protsendi identifitseeris end videomängude mängijana. Neist omakorda veidi enam kui pooled (56 protsenti) olid mehed.

Uuringut juhtinud doktor James B. Weaver ja tema kolleegid Atlantas asuvast Haiguste kontrollimise ja ennetamise keskusest ütlesid, et leidsid videomängudega tegelemise ja terviseriskide vahel märgatavaid seoseid.

Uurijate sõnul leidis kinnitust nende hüpotees, et videomängufännidel on keskmisest suurem kehakaal ning halvem vaimne tervis. Videomänge mängivad mehed kaalusid sookaaslastest rohkem, naistel esines aga keskmisest rohkem depressiooni ja nende üldine tervislik seisund oli tavapärasest halvem.

Samuti käisid videomänge mängivad täiskasvanud harvem väljas, suhtlesid vähem ja olid kinnisemad kui mängudega mitte tegelevad inimesed. Ka üks varasem uuring näitas, et videomängude fännidel on tavalisest sagedamini istuv eluviis ning neil esineb kehakaalu ja vaimse tervisega seotud probleeme.

Weaver ja tema kolleegid pakkusid välja, et videomängude mängimine on täiskasvanute jaoks «digitaalne enese ravimise vorm». Eriti kehtivat see naiste kohta, kes virtuaalmaailma sukeldudes oma igapäevamured unustavad. «Lühidalt öeldes heidavad nad videomängu mängimise ajaks oma mured peast välja,» märkisid uurijad.

Weaveri töörühm lisas, et meestel on mängudega tegelemiseks ilmselt teised põhjused, kuid uurijad ei täpsustanud, mis need olla võiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles