Uus maailmarekord päikeseenergia kogumisel

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Austraalia ja USA teadlased valmistasid päikeseelemendi, mis suudab 43 protsenti pealelangevast päikeseenergiast muuta elektrienergiaks - see on uus maailmarekord, mis ületab eelmist tulemust 0,3 protsendipunktiga.


Rekordilise efektiivsusega päikesepaneel koosneb viiest elemendist, mis kasutavad elektri tootmiseks päikesevalguse erinevaid spektriosi, kirjutab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

«Sellise lähenemisega on võimalik saavutada suurem efektiivsus, sest nii saab kasutada erinevaid materjale, mis töötavad hästi just kitsamas spektriosas,» ütles professor Martin Green New South Walesi ülikoolist.

Greeni töörühm valmistas ränist 46-protsendilise kasuteguriga fotoelemendi, mis püüab päikesekiirgust lähisinfrapunases spektriosas. Nelja ülejäänud fotoelemendiga kombineerides saadigi keskmiseks kasuteguriks 43 protsenti.

Uus rekord ei ole siiski võrreldav tavaliste päikesepaneelidega saavutatud 25-protsendilise efektiivsusega, sest viimane on püstitatud vaid üht tüüpi fotoelementi kasutades. Uus päikesepaneel on vaatamata suurele efektiivsusele siiski tulevikuteema, sest mitmest elemendist kombineeritud ja fokusseeritud valgust kasutavad paneelid on praegu kasutatavatest oluliselt kallimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles