1995. aastal valminud Fordi ideeauto läheb haamri alla

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ford

Jaanuari lõpus pannakse RM Auctions oksjonimajas müüki ainueksemplaris koostatud ideeauto Ford GT90.



Täiesti töökorras prototüüp on üliheas tehnilises korras, hooldatud ning hoitud väga heades tingimustes. Muide, autot esitleti avalikkusele 1995. aasta alguses peetud Detroidi autonäitusel, kirjutab

Autonet.ee

.

Viisteist aastat tagasi ehitas kõnealuse kontsepti Fordi divisjon Special Vehicle Team (SVT). Projekteerimiseks ja koostamiseks kulus kõigest kuus kuud, kuna mitmed olulised sõlmed võeti üle teistelt tolleaegsetelt sportautodelt, peamiselt Jaguar XJ220-lt.

Keskmootoriga Ford GT90 kuueliitrise kaheteistkümne silindri ja nelja Garretti turboga bensiinimootori võimsuseks kujunes 720 hobujõudu ning maksimaalne pöördemoment ulatus 893 Nm-ni. Jõuallikas ise koostati kahest Lincolni V8-st, kus mõlemal võeti kaks silindrit maha. Jõud kantakse ratastele läbi FFD-Ricardo viiekäigulise manuaalkasti.

Auto tippkiiruseks lubatakse 407 km/h, mis on sama hea tulemus kui 1 001-hobujõulisel Bugatti Veyronil. Viimast viib teatavasti edasi nelja turboga W16 bensiinimootor.

Vana Fordi ideeauto hinda pole veel avalikustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles