Uudne seade muudab naha puutetundlikuks ekraaniks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris Harrison

Skinput on rakendus, mis lubab inimesel kuvada oma peopesale või käsivarrele näiteks nutitelefoni menüü, nii et ei peaks vaeva nägema telefoni pisikesele ekraanile ja väikestele nuppudele pihta saamisega.


Seade näeb välja nagu side, mis kinnitatakse ümber õlavarre, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Olulisteks komponentideks on projektor, millega menüü käsivarrele kuvada, ning detektor, mis registreerib madala sageduse ja intensiivsusega helilained, mis tekivad siis, kui kasutaja oma nahka puudutab, kirjutas Physorg.

Skinput on loodud Carnegie Mellon ülikooli teadlase Chris Harrisoni ja Microsofti heaks töötavate Dan Morrise ja Desney Tani koostöös. Praeguseks on valmis saadud funktsionaalne seade, millega on võimalik demonstreerida, kuidas oma naha puutetundliku ekraanina kasutamine välja näeb. Vaata ka videot Skinputist.

Seade kasutab ära asjaolu, et luude suuruse ja tiheduse teadaolevad muutused ning pehmemate ja kõvemate kudede omavahelised inimkäele iseloomulikud asukohad määravad selle, et kindlat käe piirkonda puudutades tekivad just sellele kohale iseloomulikud helilained.

Kui projektor on seadistatud nii, et on teada, millisesse kohta on kuvatav pilt suunatud, siis on registreeritud helilainete abil võimalik küllaltki suure täpsusega teada saada, millist käeosa Skinputi kasutaja puudutas.

Hetkel suudab Skinput 95,5-protsendilise täpsusega eristada viit käeosa. Seadme prototüüp kasutab arvuti, mobiiltelefoni või muu kontrollitava seadmega ühenduse pidamiseks traadida andmesidet.

Siiani on Skinputi testinud 20 inimest, kes on kasutusmugavuse kohta andnud positiivset tagasisidet. Skinput on kasutatav ka näiteks joostes ning selle abil on võimalik mängida isegi arvutimänge nagu Tetris.

Teadlaste sõnul on sellise seadme loomine perspektiivikas, sest puutetundlikke nutitelefone on väiksuse tõttu raske kasutada, inimese kehal on aga kaks ruutmeetrit pinda, mille saaks kasutusele võtta.

Lisaks on inimene oma kehaga harjunud ning seega võimeline sooritama täpseid liigutusi ka silmade abita. Näiteks oma nina puudutamine ja käte plaksutamine ei vaja silmade abi, mistõttu võiks ka Skinputi kasutamise omandamine käia üsna lihtsalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles