Miljardär taotleb Ränioru osariiki ja California tükeldamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA miljardär Tim Draper asus võitlema Silicon Valley osariigi sünni nimel.
USA miljardär Tim Draper asus võitlema Silicon Valley osariigi sünni nimel. Foto: Wikipedia / Internet

Lõppeval nädalal käivitas USA miljardär ja riskikapitalist Tim Draper California kuueks tükeldamise kampaania, kuna praegune lahmakas on sisuliselt valitsematu. Silicon Valley saaks omaette osariigiks.    

Draper tahab, et plaani üle hääletataks tuleva aasta novembris. Ta on veendunud, et uute mini-Californiate vaheline konkurents sünnitaks efektiivsemaid valitsemisviise.

Oma 2,1 triljoni dollarilise majandusega ületab California SKT poolest Itaaliat, idarannikul paiknevast Vermonti osariigist ollakse aga suisa 80 korda suuremad, kirjutab Financial Times.

Kriitikute hinnangul on osariik praegusel kujul liiga suur, et tulla toime kohalike murede ja kitsaskohtadega.

California ajaloolase Kevin Starri sõnutsi on alates aastast 1850 esitatud üle 200 tükeldamisettepaneku. Starr rõhutas, et vajadus väiksemate viilakate järele on seda akuutsem, et 2040. aastaks kasvaks California rahvastik praeguse 37 miljoni juurest 50 miljoni peale.

«Inimesed siin Silicon Valley’s tunnetavad, et osariik ei ole nende eluga kursis,» ütles Draper, kelle firma Draper Fisher Jurvetson investeeris varakult sellistesse ettevõtetesse nagu Skype, Baidu ja Tesla Motors.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles