Autoostja: enam ei julgegi võtta kasutatud autot

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müügiplats.
Kasutatud autode müügiplats. Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Kuigi kasutatud autode ostmisele pühendatud nõustamisüritus Tallinna autoregistrikeskusesse (ARK) just masse kohale ei meelitanud, pani kasulikke nippe kõrva taha nii mõnigi autohuviline.

Kuulnud hommikul raadiost täna toimuva ürituse kohta, otsustas 27-aastane tallinlane Aleksander tulla spetsialistide nõuandeid kuulama, kuna plaanib esimest korda elus osta kasutatud autot. «Hirm on juba sees. Nii palju on hirmutatud seal telekas, et enam ei julgegi osta kasutatud autot,» tunnistas mees.

Varem pole Aleksander ei isiklikku ega kasutatud sõiduvahendit ostnud – ainult salongist ja firma jaoks. «Kõik on ettevõtte autod olnud. Nüüd on plaanis osta, aga uhiuut ei taha. Seetõttu ma mõtlesin, et tulen ja astun läbi, kuulan, mis tarka nõu antakse,» lausus ta.

Eeskätt tahtis Aleksander teada, millele ta kasutatud auto juures tähelepanu peab pöörama. «Eriti välismaalt toodud autode kohta. Ega mina neid välismaiseid autode lehekülgi ei tea,» ütles ta.

Eksperdid jagasid talle hüva nõu. «Mina näiteks ei teadnud, et klaaside pealt saab auto vanuse kohta teada ja turvavööl on ka valmistamise aeg kirjas. Kuigi olen ise autodega tegelenud, pole sellist asja kunagi kuulnud,» avaldas Aleksander saadud teadmisi. Praegu plaanib ta auto osta siiski Eestist, kuna see on turvalisem, kuid eraisiku käest, sest nii saab odavamalt.

Avo oli ARKis parasjagu asju ajamas, et soetada endale autopoe kaudu Šveitsist siia tuleva Ameerika sõiduki Chevrolet Camaro. Kuna kabrioleti väärtus olevat ainult 3500 eurot, siis hõiskas Avo, et tema mitte mingit taustatööd masina suhtes ei tee. «Ah ega see ei pea niikuinii kaua vastu, rohkem nagu suvelõbu!» hüüdis ta ega tundunud eriti murelik.

Vene keelt kõnelev nooruke Ravil tuli ARKi esindusse täna oma sõbrale teooriaeksamil pöialt hoidma. Ise sõidab ta ringi 1997. aasta Volkswagen Passatiga ning tunnistas, et ei vaata kasutanud auto ostmisel eriti muud, kui seda, kas see sõidab. «Kui mootor töötab, siis on hea, võtan. Siin aga öeldi, et on vaja ikka kontrollida autot, mida sa tahad osta,» tõdes Ravil. Üleeile käis noormees oma masinaga ka tehnoülevaatuses ja kõik oli korras.

14. mail korraldasid nelja riigiameti (tarbijakaitseamet, maanteeamet, maksu- ja tolliamet, politsei- ja piirivalveamet) spetsialistid kahes maanteeameti liiklusregistribüroos – Tallinnas Mäepealse tänaval ja Pärnus – kasutatud auto ostjaile suunatud ürituse, kus keskenduti tarbijate nõustamisele sõiduki tehnilise olukorra, ajaloo ja tegeliku müüja väljaselgitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles