Uus mobiilirakendus aitab Euroopa teedel autoga liigelda

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtee Saksamaal.
Kiirtee Saksamaal. Foto: Reuters / Scanpix

Autoga liiklemise jaoks valmis Euroopa liiklusohutuse tasuta rakendus GoingAbroad, millele lisaks on abivahendiks ka Euroopa Komisjoni loodud andmebaas.

Autoga teistes Euroopa riikides reisides tuleb eelnevat selgeks teha kohalikud peamised liikluseeskirjad, mis riigiti võivad näiteks piirkiiruse ning lubatud alkoholinäitude osas erineda, teatas RSA Kindlustus. Rakendus sisaldab kõiki olulisi liikluseeskirju ja mõningaid meelelahutuslikke mänge.

«Sõidukiiruse valimisel tuleb eelkõige jälgida liiklusmärke ja teeolusid, kuid igas riigis on ka omad üldreeglid. Andmebaasi põhjal on Rootsis sõiduautodele asulavälisel teel piirkiirus 70 km/h ning kiir- ja ekspressteedel 110 km/h. Leedus ei tohi kruusateel sõita kiiremini kui 70 km/h ning Soomes kehtib asulavälisel tavateel 80 km/h piirang. Saksamaal võib asulavälisel teel sõita 100 km/h ning kiir- ja ekspressteedel on soovituslik piirang 130 km/h,» ütles RSA Kindlustuse autokindlustuse riskijuht Tanel Kurs.

Mobiiltelefoni kasutamine vabakäeseadmeta on Euroopa Liidu teedel keelatud. Iirimaal võib rikkumine tuua kaasa kuni 2000-eurose trahvi ning isegi vabakäeseadmega ei ole mobiiltelefoni kasutamine soovitatav, kuna õnnetusse sattumise tõenäosus on siis neli korda suurem.

Kuigi osas riikides on lubatud autot juhtida mõningase alkoholisisaldusega veres, ei ole see siiski soovitatav, eriti kui sõidetakse tundmatutel teedel.

«Enne puhkuse- või ärireisile siirdumist tuleb veenduda, et sõiduk on tehniliselt korras ning vajalikud dokumendid kaasas. Enamikes ELi riikides ning Šveitsis, Norras ja Islandil liigeldes peab kaasas olema liikluskindlustuse tavapoliis ning roheline kaart on soovituslik. Roheline kaart on kohustuslik Bulgaarias, Horvaatias, Rumeenias, Venemaal, Ukrainas ja paljudes teistes riikides,» märkis Kurs.

Euroopa Komisjoni veebisaidil leiduva teabe on esitanud asjaomase riigi ametiasutused ning esitatud andmete ja kõnealuses riigis kehtivate liikluseeskirjade vahelise vastuolu korral on ülimuslikud viimased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles