Kanal 2: võime teha HD-katsetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Oru
Urmas Oru Foto: Liis Treimann

Kanal 2 peadirektor Urmas Oru sõnul tähendaks telepildi HD-kvaliteedis edastamine umbes neli korda suuremat levikulu ehk teisisõnu saaks selle raha eest edastada nelja standard-resolutsiooniga telekanalit.

Kas Teie telekanalil on plaani liikuda HD-telepildi suunas ja milline see ajagraafik on?

Me hoiame arengutel kindlasti silma peal, aga lähimal ajal meil HD-telepildi edastamine plaanis pole.

Kõige tõenäolisemalt võime teha HD-katsetuse mõne suurprojekti või saate edastamisel, aga kogu programmi HD-sse viimiseks kulub kindlasti veel aastaid.

Millised on suurimad takistused sellise pildi edastamisel ja miks?

Suurimaks takistuseks on HD-edastusega kaasnev suurem kulu, sest kõrgkvaliteetse pildi edastamine nõuab kordades suuremat andmeside mahtu.

Sisuliselt tähendaks HD-edastus umbes neljakordset levikulu ehk teisisõnu saaks selle raha eest edastada nelja standardresolutsiooniga telekanalit.

Kuidas erineb HD-pildi edastamine praegusest ja kui suuri investeeringuid selle jaoks vaja oleks?

Teatud hulk investeeringuid on meil tehtud, sest viimastel aegadel soetatud teletehnika osas oleme selle võimalusega arvestanud. Samas oleks kindlasti vaja teha täiendavaid investeeringuid suurusjärgus 10 miljonit krooni.

Kas HD-pildi edastamine pole ainult telefirma taga, vaid ootaks investeeringuid ka üldisesse infrastruktuuri, mida haldavad näiteks kaabelfirmad?

HD-pilti saab edastada ainult digivõrkudes ja lisaks peavad siis ka klientidel olema vastavad seadmed, näiteks HD-võimekusega digiboksid.

Täna on suur osa kaabelvõrkudest veel analoogtehnoloogial ja ka mitte kõik digiboksid ei toeta HD-resolutsiooni.

Kuidas mõjutab HD-pilt arhiivimaterjale ja juba ostetud filmide õigusi selles mõttes, et kas nende näitamine HD-kvaliteedis oleks endiselt võimalik või tuleks ostetut/materjale uuendada?

Üks võimalus on vanade materjalide konverteerimine HD-formaati, ehkki see tulemus pole kindlasti päris võrreldav juba algselt HDna salvestatud pildiga. Filmide puhul on asi lihtsam, sest ka vanadest filmidest (filmilindilt)  salvestatakse uusi HD-versioone.

Keerulisem on asi n-ö videole salvestatud sarjade, saadete ja muude materjalidega, mille puhul algmaterjal on üles võetud standardkvaliteedis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles