India ründab BlackBerryt, sihikul Skype ja Google

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

India valitsus hoiatas eile Research in Motioni, et blokeerib BlackBerry firmadevahelise krüpteeritud meili- ja kiirsõnumiteenuse, kui neile augusti lõpuks ligipääsu ei tagata.


Vastuseks sellele teatas RIM, et ei kavatse sõlmida eraldi lepinguid ühegi riigiga, kui üritab töötada välja üldise strateegia valitsustelt laekuvate ähvardustega tegelemiseks.

Omapoolse ultimaatumi on juba käinud välja Araabia Ühendemiraadid, kell kukub 11. oktoobril. Läbirääkimised on käimas ka Saudi Araabia võimudega.

«Me ei saa avaldada läbirääkimiste konfidentsiaalseid üksikasju, kuid võime oma klientidele kinnitada, et teeme oma parima kuldse kesktee leidmiseks. Ühelt poolt katsume teha valitsustega võimaluste piires koostööd, et võtta arvesse nende seaduslikke ja riiklikust julgeolekust lähtuvaid huvisid. Teisest küljest kavatseme me seista oma klientide, nii üksikisikute kui ettevõtete huvide eest,» seiasb RIMi pressiteates.

RIM selgitas, et kui valitsustele ja kohalikele võrgustikele üldse mingi ligipääs tagatakse, siis tehakse seda lähtuvalt neljast kriteeriumist: see peab olema seaduslik; ligipääs BlackBerrydele ei tohi olla suurem, kui teiste teenuste puhul; BlackBerry firmaklientide turvaarhitektuuri ei muudeta; ühelegi riigile ei tehta erandeid.

Avalikult on India ähvardanud küll vaid Blackberryt, kuid Financial Times on näinud valitsuse dokumenti, millest selgub, et sarnased otsused on juba vastu võetud ka Google’i, Skype’i ja teiste kommunikatsiooniteenuste suhtes.

Nagu selgub, arutas India valitsus seda küsimust juuli alguses kohalike telekomide ja internetioperaatorite organisatsioonidega. 12. juulil asetleidnud koosoleku protokollist võib lugeda, et kokku tuldi arutamaks «võimalusi», kuidas julgeolekuamet saaks jälgida krüpteeritud sõnumeid ning neid vahelt napsata.

«Üksmeelselt leiti, et lahendusi tuleb otsida mitte ainult ühe, vaid mitme teenuse jaoks. Nimetada võiks BlackBerryt, Skype’i, Google’it ja teisi,» seisab protokollis. «Esimesena otsustati hakata tegelema BlackBerryga, siis teiste teenustega.»

Valitsuse käest FT kommentaare ei saanud, kuid kahe operaatorite organisatsiooni esindajad kinnitasid kõnealuse koosoleku üksikasju.

Nagu ka teisedki valitsused, jahib India peamiselt BlackBerry krüpteeritud firmadevahelist meiliteenust ning kiivalt varjatud kiirsõnumite funktsiooni, kartes selle kasutamist terroristide poolt.

India ei ole siiani täielikult toibunud 2008. aasta Mumbai tragöödiast, mil Pakistani terroristidel õnnestus tappa 166 inimest. Kuna oktoobris tulevad rahvarohked Briti Rahvaste Ühenduse spordimängud, on julgeolek prioriteet number üks.

India siseministeeriumi avaldus on konkreetne: «Kui BlackBerry 2010. aasta 31. augustiks tehnilist lahendust ei paku, võtab valitsus kasutusele meetmed nende kahe teenuse blokeerimiseks.»

Lähedalseisvate allikate sõnutsi soovib julgeolekuteenistus ligipääsu kogu internetiliiklusele tervikuna.

«Viimasel julgeolekukoosolekul võeti ette just BlackBerry. Aga teravalt rünnati ka Skype’i ja Google’it,» ütles India internetiteenuste pakkujate liidu president Rajesh Chharia. «Nad võetakse kõik ükshaaval käsile.»

Ekspertide sõnutsi alustab valitsus BlackBerryst, kuna nende krüpteering on kõige keerukam – lootes, et teised alistuvad pärast seda ilma suurema vastupanuta.

Skype ei ole FT meilile veel vastanud, Google ütles aga, et «ei ole India valitsuselt midagi kuulnud ega saa seetõttu küsimust veel kommenteerida»

Telekomifirmade sõnutsi võib valitsustele järgmiseks hambu jääda Nokia firmadevaheline meiliteenus. Nokia aga ütles, et installeeribki parasjagu infrastruktuuri, mis peaks valitsuste turvanõudeid rahuldama.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles