Mobiiltelefonide müük suureneb

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enimmüüdud nutitelefonid Eestis on Nokia 5230 (vasakult), Sony Ericsson X10 Mini ja HTC Desire.
Enimmüüdud nutitelefonid Eestis on Nokia 5230 (vasakult), Sony Ericsson X10 Mini ja HTC Desire. Foto: Tootjad

Mobiiltelefonide ja eriti just kallimate nutitelefonide müük edeneb jõudsalt. Seda näitavad nii üleilmsed müügitulemused kui ka Eesti operaatorite andmed.

Näib, et majanduskriis pole tarbijate huvi uue tehnoloogia vastu vähendanud. Võrreldes mullu teise kvartaliga suurenes telefonide müük maailmas üle 12 protsendi – uuringuagentuuri Gartner andmetel müüdi kokku 325,5 miljonit uut mobiiltelefoni.

Endiselt müüb enim telefone Nokia, kuigi võrreldes aastatagusega on näha väikest järeleandmist. Sellele vaatamata on Soome ettevõte oma 34,2 protsendi suuruse turuosaga maailma edukaim telefonimüüja. Viiendik maailma mobiiltelefoni turust kuulub Samsungile, kolmandale kohale platseerub teine Korea firma LG.

Suurima tõusu on teinud esimest korda maailma kümne juhtiva telefonitootja hulka pääsenud Taiwani firma HTC, kelle turuosa on napilt alla kahe protsendi. HTCst enam müüs telefone Apple, kelle iPhone jõudis 8,7 miljoni omanikuni.

Nutitelefonid eriti ihatud

Nutitelefonide müük on võrreldes möödunud aastaga teinud läbi veelgi hoogsama tõusu, suurenedes aastaga üle 33 protsendi. Uue omaniku leidis 61,6 miljonit seadet. Kuna selles kategoorias peetakse eelkõige arvestust kasutusel olevate operatsioonisüsteemide järgi, toob Gartner tabelis liidrina välja Symbiani, mida eelkõige kasutavad Nokia, aga ka mõned Sony Ericssoni ja Samsungi telefonid. Samas on Symbian teinud läbi olulise languse: kui möödunud aasta samal perioodil olid pooled maailmas müüdud nutitelefonidest varustatud just selle operatsioonisüsteemiga, siis 2010. aastal vaid 41 protsenti.

Peadpööritava tõusu on teinud Google’i arendatav Android, mille turuosa on kasvanud vähem kui kahelt protsendilt 17,2 protsendile. Teises kvartalis müüdi Androidiga telefone rohkem kui Apple’i iOSiga ja Microsoft Windows Mobile’iga. Ka siin mängib suurt rolli just HTC, kes on üks aktiivsemaid Androidil põhinevate telefonide tootjaid.

Ka Eesti mobiiltelefonide müük astub sama rada muu maailmaga. Nii EMT, Elisa kui ka Tele2 müüvad aina rohkem just nutitelefone. EMT seadmete jaemüügi grupijuhi Heiko Sõro sõnul on neil nutitelefonide müük suurenenud 2,6 korda. «Praegu müüakse meie esinduste kaudu 2000 nutitelefoni kuus,» lisas ta. Tele2 turundusdirektori Kristjan Seema sõnul on nutitelefonide müük võrreldes eelmise aastaga suurenenud isegi üle kolme korra.

Sama suundumust kinnitab ka Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu, kelle sõnul moodustavad nutitelefonid 14 protsenti kõigist müüdud telefonidest. «Aasta lõpuks aga tõenäoliselt 16 protsenti,» ennustas ta.
Mida tähendab see tarbijale?

Kõik kolm mobiilioperaatorit nimetavad edukate hulgas Androidil põhinevaid mudeleid HTC-lt (Desire, Wildfire, Legend). Peale nimetatu on populaarsed ka Nokia muusikatelefonid 5230 ja 5800. Samuti näitab head müüki Sony Ericsson X10 Mini.

Hiiepuu ja Seema sõnul võib täheldada just Android-telefonide müügi kasvu. «Põhjuseks on laienev tootevalik, parem hind ning suurenev konkurents tootjate vahel,» ütles Seema. Andrus Hiiepuu sõnul on Androidi eeliseks see, et tegemist on vabavara põhimõttel loodud operatsioonisüsteemiga, mida saavad arendada paljud tootjad, luues omanäolisi mobiiltelefone.

Kuigi turuosad ja müügitulemused huvitavad eelkõige spetsialiste, on nendest andmetest üht-teist kasu ka telefoniostu planeerival tavatarbijal. Eriti puudutab see just nutitelefoni ihkajat, kuna need telefonid on suhteliselt kallid ja seega tuleb ostu hoolega planeerida ning teha omajagu kodutööd. Meelepärase operatsioonisüsteemi leidmine on seejuures üks olulisemaid, kuna määrab suuresti kasutamismugavuse ja -võimalused.

Symbiani kiire langus on ohumärk, mis näitab süsteemi vananemist võrreldes konkurentidega. Meeletu kasvu läbi teinud Android on saanud aga küpseks süsteemiks, mis on leidnud miljoneid aktiivseid kasutajaid ja mis peamine – tarkvaraarendajaid, tänu kellele on võimalik telefoni funktsionaalsust lisatarkvara abil laiendada.

Kuigi aasta teises kvartalis suurenes oluliselt just Androidiga varustatud seadmete müük, on endiselt kõige enam rakendusi saadaval iOSile, mida kasutavad Apple’i iPhone, tahvelarvuti iPad ja multimeediamängija iPod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles