Plaanid netist elektroonikat osta? Kogu võimalikult palju infot!

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna Tehnilise Järelevalve Amet on viimasel ajal avastanud väga palju internetipoodidest tellitud ja nõuetele mittevastavat elektroonikat, avaldas amet ka mõned soovitused, mida tasub silmas pidada.

Esimene samm peaks olema teabe kogumine – enne internetipoest või -foorumist ostu sooritamist tuleb seadme kohta koguda võimalikult palju informatsiooni. Tellitava seadme tutvustus peab kindlasti sisaldama infot tüübi, mudeli numbri ja tootja kohta, samuti kinnitust seadme Euroopa nõuetele vastavuse kohta.

Väga oluline on müüjalt küsida seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of Conformity).  Vastavusdeklaratsiooniga kinnitab tootja oma toote vastavust Euroopa nõuetele. Kui  internetipoe poolt antav informatsioon tellitava seadme kohta on ebatäpne või arusaamatu, tasub seade ostmata jätta.

Netipoodidest tellides on oluline teada ka seda, et kõiki raadio-, elektri - ja elektroonikaseadmeid ei tohi igal pool maailmas edasi müüa ja kasutada. Põhjuseks on regiooniti erinevad tehnilised nõuded ja raadiosageduskasutus.

Näiteks Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed töötavad siin häiretega ning põhjustavad häireid ka teiste seadmete töös. Euroopa nõuetele mittevastavad mobiiltelefonid või telefonid , mis on toodetud kasutamiseks teistes regioonides, ei pruugi Eesti sidevõrkudes töötada. Selliste telefonide kasutamisel võivad sideteenused jääda kättesaamatuks ning sideoperaatoril on õigus häireid tekitava telefoni kasutamist piirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles