Turvalise BlackBerry tähelend jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Blackberry Bold.
Pildil Blackberry Bold. Foto: AFP / Scanpix

BlackBerry nutifonide tootja Research in Motion ei pea muretsema Android tarkvaraga telefonide ja Apple’i iPhone’i konkurentsi pärast, näitavad teise kvartali tugevad tulemused.


Vaatamata katsumustele teatud turgudel – näiteks Lähis-Idas, kus mitmed valitsused nõuavad paaniliselt ligipääsu BlackBerry krüpteeritud kiirsuhtlusele ja ettevõtete meilidele – telliti RIMilt viimases kvartalis 12,1 miljonit telefoni. Analüütikute üllatuseks.

Ühtlasi tõstis firma oluliselt kolmanda kvartali müügieesmärke ja kasumiprognoosi, mis omakorda kergitas aktsiahinda reedel börsipäeva järeltehingutes enam kui 6 protsendi võrra.

RIMi müük kasvas kvartaliga 31 protsendi võrra 4,62 miljardi dollari peale. Eriti hästi läks äri Aasias, kõva süsti andis ka uue lipulaeva BlackBerry Torchi turulepaiskamine.

Analüütikud oli käibeks pakkunud ligikaudu 4,5 miljardit dollarit.

Netotulu ronis 796,7 miljoni dollari peale ehk 1,76 dollari peale aktsiast – võrreldes aastataguse 475,6 miljoni dollari ja 83 sendiga.

Kvartali lõpuks lisandus telefonivõrgustikku 4,5 miljonit klienti, kokku on kasutajaid nüüd üle 50 miljoni.

RIMi tegevjuht Jim Balsillie tunnistas, et mõnedel Lähis-Ida turgudel müük küll korraks kannatas, kuid taastus pärast seda uuesti.

Ta lisas, et kvartali alguses oli müük USAs aeglasevõitu, kuid kui BlackBerry Torch koostöös võrguoperaatori AT&Tga turule tuli, oli tõus seda võimsam.

RIM on USA nutitelefonide turu liider, kuid viimasel ajal on tugevat konkurentsi hakanud pakkuma nii iPhone kui terve rida Google’i Android tarkvaral põhinevaid telefone, mida teiste hulgas valmistavad ka Motorola ja Taiwani HTC.

Turu-uuringute firma IDC andmetel langes RIMi turuosa USA nutifoniturul teises kvartalis aastataguse 19 protsendi juurest 18,2 protsendi peale. Apple tõusis 13 protsendilt 14,2 protsendi tasemele, Android aga sööstis 1,8 protsendi juurest üles 17,2 protsendini.

RIMi juhid ütlesid aga, et Põhja-Ameerika ettevõtlusturg on kindlalt nende haardes ning rahvusvaheline müük kasvab jõudsalt.

RIM prognoosib, et pühade-eelsel perioodil müüvad nad 14-15 miljonit telefoni ning kvartalikäive tõuseb 5,3-5,55 miljardi dollari peale – kaugelt kõrgemale analüütikute pakutud 4,82 miljardist dollarist.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles