Jaapani autogigandid kutsuvad tagasi üle kolme miljoni auto

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takata esimees Shigehisa Takata täna vigaste turvapatjade teemalisel pressikonverentsil Tokios.
Takata esimees Shigehisa Takata täna vigaste turvapatjade teemalisel pressikonverentsil Tokios. Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Jaapani autotootjad Toyota, Nissan ja Mitsubishi teatasid, et kutsuvad tagasi potentsiaalselt surmavate turvapatjade täispuhumisseadmetega automudelid.

Varasemalt kutsusid autotootjad tagasi Põhja-Ameerikas kasutuselolevad autod, kuid kampaaniat otsustati laiendada ka mujale maailmasse. Vigaste turvapatjade tootja on Jaapani firma Takata Corp, kes tunnistas hiljuti ka ise, et nende toodetud õhkpadjad on vigased. Toyota sõnul võib turvapadi lahti minna isegi väga väikese kokkupõrke tagajärjel, avanedes puruneda ja sellest võib purskuda metalli ja plastiku tükke.

Toyota kutsub tagasi kokku 2,86 miljonit autot, mille hulgas on 24 erinevat Toyota 2003.-2008. aastal toodetud mudelit. 1,729 miljonit neist mudeleist sõidab hetkel Euroopa teedel, ülejäänud on Jaapanis ja Hiinas.

Nissan kutsub tagasi 198 000 Navara, Caravani ja Teana 2007.-2008. aastal toodetud mudelit, Mitsubishi 120 000 sõidukit.  

Vea tekkimise algpõhjus on hetkel teadmata ning ühtegi õnnetusjuhtumit nende tootjate puhul antud turvapatjadega seoses registreeritud ei ole. Küll aga on sama firma turvapatju varasemalt seostatud kaheksa surmaga Honda sõidukites. Ka see tootja on tagasi kutsunud 19 miljonit autot üle maailma.

Nissani kommunikatsioonijuht Taina Erkkilä sõnul kutsutakse Balti riikides tagasi kokku 930 Nissani autot, sealhulgas 67 Pick-Upi, 613 X-Traili ja 250 Patroli. Toyota kohta täpsemad andmed veel puuduvad, kuid autotootja teatab kõiki ise kirja teel, keda antud tagasikutsumise kampaania puudutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles