Andmekaitse: Google’i tegevus Eestis võib olla problemaatiline

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AKI juht Viljar Peep.
AKI juht Viljar Peep. Foto: Peeter Langovits.

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) kinnitusel pole Google nendega kontakteerunud seoses plaaniga Eesti tänavaid filmima hakata.


AKI avalike suhete nõunik Stiina Liivrand selgitas, et  tegelikult ei ole Google’il selleks ka põhjust, sest linnatänavaid filmides delikaatseid isikuandmeid tõenäoliselt ei koguta. Lihtsalt andmete töötlemiseks eelnevat luba Eestis taotleda vaja ei ole.

Samas lisas ta, et isikuandmete kaitse seadusest tulenevalt nõuab avalikus ruumis filmimine inimestele selgelt arusaadavat teavitamist.

«Mõte seisneb selles, et isikul peab olema võimalus vältida avalikus kohas filmi peale jäämist. On tõenäoline, et Stree View autod ei kasuta vormikohast teavitamist ja on raske kujutleda, et inimene saaks tänaval käies vältida pildile jäämist.

Seetõttu võib Google’i tegevust Eesti seaduste raames problemaatiliseks lugeda,» lisas Liivrand.

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep selgitas, et kindlasti tuleb teha vahet avaliku ruumi ja inimeste erasfääri vahel.

«Kui linnavaade on suurendatav sellise detailsuseni, et võimaldab vaadata erahoovi, seal mõnda inimest või siseruumi, siis seda isikuandmete kaitse seadus ei luba,» sõnas Peep. 

Andmekaitse inspektsioonil on sekkumiskohustus kaebuse peale, kui keegi tulevikus leiab, et tema privaatsus on  Google’i tegevuse läbi saanud riivata.

Sellisel juhul otsitakse kontakti Google’i esindajatega, et nendega privaatsusküsimustes kokkuleppele jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles