Šveitsi idufirma teeb autota inimeste elu lihtsamaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosõit
Autosõit Foto: SCANPIX

Autojagamist propageeriv Šveitsi ettevõte Sharoo on viimased paar aastat andnud autokasutamise võimaluse ka nendele, kellel endal ei ole võimalik autot osta.

Šveitsi ettevõte Sharoo laieneb samm-sammult üle riigi, hakates nüüd oma teenust pakkuma ka riigi prantsuse keelt kõnelevates kantonites, vahendab Local.

Peamine, mida Sharoo pakub, on veebiplatvorm, kus tavainimesed saavad end kasutajaks registreerida ja laenata oma autot selleks ajaks, kui nad ise seda ei kasuta, välja nendele soovijatele, kelle majanduslikud võimalused ei võimalda auto ostmist.

Zürichis tegutsev ettevõte alustas oma tegevust 2013. aastal ja plaanib selle aasta lõpuks kasvatada keskkonna kasutajate arvu 10 000ni. Sharoo esindajate sõnul eristab neid teistest sarnastest keskkondadest see, et neil on olemas ka eraldi stardikomplekt, mille nutitelefoni omanikud saavad äpi näol oma telefonisse laadida ja selle abil vastavalt oma asukohale leida üles enda lähedal olevad vabad autod.

Kui stardikomplekt on telefonisse paigaldatud — tavaliselt võtab see pool tundi mõnes ettevõtte poolt heaks kiidetud autoremonditöökojas — siis saavad kasutajad selle abil ka renditavaid autosid ka ilma võtmeta lukustada ja lahti teha, sest siis ei pea omanikud iga kord auto üleandmiseks nendesse töökodadesse minema, mille kaudu autosid on võimalik laenutada.

Sharoo on lisaks tavainimestele mõelnud ka ettevõtete peale, kes saavad nende süsteemi kaudu oma autode kasutust paremini jälgida ja korraldada. Ettevõtte sõnul saavad autoomanikud läbi nende keskkonna ka ise paika panna, kellel nad lubavad oma autot või autosid kasutada, mis hinnaga ja millistel tingimustel.

Sharoo eesmärgiks on aidata kaasa säästva transpordi arendamisele ja vähendada sõidukite hulka Šveitsi teedel. Samuti on nende keskkonna kaudu võimalik laenutada väga suurt valikut erinevaid autosid. Lisaks autojagamise propageerimisele tegeleb ettevõte veel ka elektrijalgrataste müümise ja rendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles