Nokia lõi Eestis maailma uudseima mobiilsidetehnoloogia

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia Networksi asepresdident Tommi Uitto ja Tele2 tegevdirektor Argo Virkebau avasid uudse mobiilsidelahenduse
Nokia Networksi asepresdident Tommi Uitto ja Tele2 tegevdirektor Argo Virkebau avasid uudse mobiilsidelahenduse Foto: Pm

Nokia Networks arendab ja testib Eestis uudset mobiilitehnoloogiat, mis võimaldas asuda pakkuma ühel sagedusel nii 3G kui 4G internetti ja tõi täna Tele2 klientideni sellel põhineva maailma kiireima omal sagedusel töötava 4G võrgu.

Uuenduse sisu seisneb selles, et võimaldab algselt 3G signaali edastamiseks mõeldud 2100 MHz sagedust kasutada ka 4G interneti pakkumiseks, kusjuures sagedust saab korraga täismahus kasutada mõlema edastamiseks. Uue tehnoloogiaga on hetkel varustatud 150 Tele2 saatejaama

«See on maailmas üks esimesi omalaadseid lahendusi ning näitab teed teistele operaatoritele nii Euroopas kui mujal,» ütles täna Eestis väisanud Nokia Networksi asepresident Tommi Uitto.

«Tegemist on ühtlasi maailma kiireima 2100 MHz sagedust kasutava võrguga maailmas, mis võimaldab kuni 150-megabitist allalaadimiskiirust. Ja ma imesta, et see juhtus just Eestis – see, mida Eesti on riigi ja ühiskonnana on digitaliseerimise valdkonnas teinud, on tohutu. Soovin, et Soome, eriti selle avalik sektor, jõuaks samale tasandile,» lisas Uitto.

Uitto sõnul suudab sellisel kiirusel mobiilset internetti maailmas pakkuda vaid Jaapani telekom Docomo, kuid see ei kasuta mitte 2100-megahertsist sagedust vaid veidi madalamat.

Tema sõnul läheb Tele2 Eesti jaoks arendatud tarkvarauuendus rahvusvahelisse tarkvarapaketti ning läheb kasutusele üle maailma.

Uus tehnoloogia võimaldab edastada samal sagedusel nii 3G kui 4G internetti. Autor Tommi Uitto
Uus tehnoloogia võimaldab edastada samal sagedusel nii 3G kui 4G internetti. Autor Tommi Uitto Foto: Pm

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul näitab võrgustatistika, et 3G kasutus väheneb ja 4G kasutus kasvab kiiresti. «Me oleme esimesed Euroopa Liidus, kes hakkavad traditsioonilisel 3G sagedusel edastama paralleelselt 4G internetti,» ütles Virkebau.

Virkebau lisas, et 3G ja 4G ühendamine samal sagedusel annab võimaluse võtta võrgust maksimumi – teenindada korraga olemasolevaid 3G kliente ja ning pakkuda 4G kiirust.

Tele2 jaoks tähendab võrkude ühendamine senisest 40 protsenti soodsamat lahendust ja 25 protsenti paremat katvust 50 protsenti suurema mahuga. Ettevõte ei plaani seejuures vähendada 3G mahtu ja ostis 4G tekitamiseks ühe sageduslitsentsi juurde.

«Lisaks arendame praegu koos Nokia Networksiga LTE-Advanced ehk järgmise generatsiooni mobiilse interneti tehnoloogiat, mis ühendab kolm edastussagedust ja võimaldab kuni 375-megabitist allalaadimiskiirust,» rääkis Virkebau.

Tele2 Eesti tehnoloogiadirektori Ervins Kampansi sõnul keskendus ettevõte varem võrgu laiendamisele ja nüüd mahtude kasvatamisele. «Olene praeguseks saavutanud Eesti territooriumil 96-protsendilise kattuvuse. Nüüd näeme, et 4G-d kasutavate klientide arv kahekordistub iga kvartaliga ja see toob kaasa internetiliikluse märkimisväärse kasvu,» selgitas ta.

«3G kasutamine väheneb ja 4G kasvab ning meie ülesanne on seega tagada 4G kättesaadavus kõikjal,» lisas Kampans. Nokia uue tehnoloogia kasutuselevõtu kasuks rääkis tema sõnul muu hulgas see, et 2100 MHz sagedust toetavad kõik maailma mobiilsed seadmed.

Tommi Uitto sõnul pole 4G LTE võrk kaugeltki saavutanud võimalikku piiri - kui rääkida näiteks asjade internetist, ehk LTE-m tehnoloogiast, mis võimaldab läbi selle panna suhtlema omavahel näiteks kõige tavalisemad kodused seadmed.

«Kui kunagi oli Nokia hüüdlause «Nokia Connecting People», siis nüüd võiks selleks saada «Nokia Connecting Peole and Things». Liikudes edasi asjade interneti maailma, muutub täielikult arusaam sellest, kuidas ühiskond toimib – koos kõigi ühendatud seadmete ja autodega, liidestatud objektidega, turvaseadmete juhtimisega. Arvestades Eesti potentsiaali, on see just riik, kus see kõik võiks toimuda,» ütles Uitto.

5G toob täiesti uued võimalused

Tommi Uitto sõnul ei peatu internetitehnoloogia praegusel tasemel ja järgmine suur väljakutse Nokia jaoks on 5G standardi kasutuselevõtt.

«Kui me praegu räägime mobiilse interneti kiirustest sadades megabittidest sekundis, siis 5G loob võimaluse asuda pakkuma kiirust alates ühest gigabitist sekundis. Lisaks tuleb meil ühendada asjade interneti valguses tohutu hulk – kümneid miljardeid - seadmeid ja masinaid,» selgitas Uitto.

5G võrk ühendab tohutu hulga seadmeid, pakub ülikiiret võrku ja lühikest latentsust. Autor: Tommi Uitto
5G võrk ühendab tohutu hulga seadmeid, pakub ülikiiret võrku ja lühikest latentsust. Autor: Tommi Uitto Foto: Pm

5G kujutletava kolmnurga kolmas osa seisneb tema sõnul vajaduses väga lühikese latentsuse järele.

«Küsimus, et kui ma vajutan ikoonile oma tahvlil, siis kui kiiresti hakkavad asjad juhtuma.  Me ei saa luua isejuhtivaid autosid ilma, et saavutame palju lühema latentsuse, kui seda suudab praegu pakkuda 4G võrk. Me räägime siin 1 millisekundi pikkusest reageerimisajast, et auto võtaks uue suuna täpselt õiges kohas ja hetkel ja mitte hetkegi hiljem,» märkis Nokia asepresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles