Google avaldas harukordse video avariisse sattunud isejuhtiva auto tagaistmelt

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isejuhtivale autole sõideti taas tagant otsa
Isejuhtivale autole sõideti taas tagant otsa Foto: Google

Ameerika linna Mountain View teedel isejuhtivat autot testiva Google’i meeskond on hädas tavajuhtide tähelepanematusega ning riputas üles nähtavasti esimese video auto pardakompuutrist, mis seda ilmekalt näitab.

«Segaduses ja teel toimuvale tähelepanu mitteosutavad juhid  on üllatavalt sageli isejuhtivatele autodele otsa sõitnud. See on meile suur motivaator,» kirjutas keskkonnas Medium Google’i isejuhtivate autode projektijuht Chris Urmson.

Tema sõnul juhtus viimane selline kokkupõrge 1. juulil. «Fooris põles roheline tuli, kuid liiklus teisel pool ristmikku seisis ja kolm autot, sealjuures meie oma, pidurdasid ja jäid seisma, et mitte jääda keset ristmikku toppama. Pärast seiskumist põrutas meile kiirusega 27 km/h tagant otsa ja ei pidurdanud üldse,» kirjeldas Urmson juhtunut.

Õnneks jäid mõlemas autos olnud inimesed terveks ning Google’i Lexusel sai kriimustada vaid kaitseraud. Teine auto sai rohkem kannatada ja selle esistange kukkus küljest.

Tundub, et Google’i isejuhtivaid autosid väljatöötava meeskonna jaoks on suurim väljakutse töötada välja algoritmid, mis arvestaksid teiste juhtide inimloomusega. Nähtavasti ka sellega, mitu õlut nad suveajal basseini ääres tavaliselt ära joovad ja mitu sõnumit keskmiselt ühe autojuhtimise ajal oma telefoniga saadavad.

Isejuhtivad autod suudavad pidevalt jälgida sadade objektide tegemisi 360-kraadi raadiuses – nad ei väsi, ärritu ega häiri teisi liiklejaid.

Projekti algusest aastal 2009 on isejuhtivatele autodele tagant otsa sõidetud 14 korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles