Eesti mobiilikliente jahtivad libasõnumite saatjad ei jäta jonni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libasõnum meelitab kergeusklikke boonusega.
Libasõnum meelitab kergeusklikke boonusega. Foto: Toomas Huik

Juba septembri lõpus hoiatasid mobiilifirmad EMT ja Elisa oma kliente libasõnumite eest, millele vastamine maksab 51 krooni. Veidi erineva sisu, kuid põhimõttelt sarnaseid sõnumeid laekub Eesti mobiilitelefonide omanikele jätkuvalt.

Paar päeva tagasi laekus libasõnum Tarbija24 toimetuse liikme mobiiltelefonile. Sõnumi sisu oli järgmine: «Olete saanud boonust konto täitmise eest eelmisel kuul summas 194 krooni. Boonusi aktiveerimiseks saada tasuta sms tekstiga «inf id337773», numbrile 15154.» Saatjaks oli märgitud Elisa boonus.

Septembris lubasid libasõnumite saatjad boonust üle 300 krooni, nädalavahetusel liikus ringi SMS, kus boonusesumma oli ligi 160 krooni, ja nüüd üritatakse ohvreid lõksu meelitada 194 krooniga.

«Tegu on tõesti sama petuskeemiga ning EMT-l ja ka mitte Elisal pole saadetud sõnumitega mingit seost. Soovitame klientidele, et ärge neile sõnumitele vastake,» ütles EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Pettuse ohvreid praegu pole, sest mõlemad mobiilifirmad on otsustanud libasõnumile vastamise eest nõutavat 51 krooni oma klientidelt mitte küsida ega maksa ka omast taskust petistele ühtegi senti.

Sepp avaldas ka imestust, et petised seni veel asjast loobunud pole. «Nad peaksid olema juba aru saanud, et mingit raha neile siit ei laeku.»

Elisa on asjasse kaasanud ka politsei, et välja selgitada, kes on libasõnumite taga. Seni on teada vaid nii palju, et sõnumid pannakse teele välismaalt.

Septembri lõpust on boonusega meelitava libasõnumi saanud üle 10 000 Elisa kliendi ja samavõrra EMT kliente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles