Kas digitaalne ühisturg on tõesti sündimas – EL süüdistab Hollywoodi megastuudioid turusolkimises

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paramount Studios on üks neist, kelle väravaid euroliit on asunud kõigutama
Paramount Studios on üks neist, kelle väravaid euroliit on asunud kõigutama Foto: Nick Ut/AP

Paistab, et Euroopa Liit on astunud esimesi jõulisi samme digivolinik Andrus Ansipi peasihi – Euroopa Liidu ühtse digituru loomise – teel ja süüdistab Hollywoodi suurtegijaid illegaalsete kokkulepete sõlmimises oma toodangu levitamisel Euroopas.

Täpsemalt on alustatud uurimist selliste suurte sisutootjate nagu Disney, Sony, Warner Brothers, Twentieth Century Fox ja Paramount, Universal ning tasulise TV teenuste pakkuja Sky Briti haru suhtes, vahendab The Guardian.

 Süüdistatakse neid ebaseadusliku kokkuleppe sõlmimises, mille tagajärjel on võimalik suurstuudiote toodangud näha vaid Suurbritannia ja Iirimaa territooriumil. Ehk sisuliselt on kehtestatud kahe Euroopa Liidu riigi raames geoblokeering ja väljaspool nende  territooriumi elavatel Euroopa Liidu elanikel pole sellele  sisule ligipääsu – täpselt see, mille vastu Andrus Ansip oma voliniku ametisse astumise päevast alates võidelnud on.

Uurimist alustas täpsemalt küll komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager, kes on juba tuntust kogunud ka monopolivastase uurimise alustamisega Google’i  ja Venemaa kütusegigandi Gazpromi suhtes.

«Euroopa tarbijad soovivad vaadata soovitud tasulise TV kanaleid sõltumata sellest, kus nad Euroopa Liidu piires elavad või reisivad,» kõlas Vestageri avaldus.

Vestageri sõnul  näitab komisjoni uurimine, et suurimad filmistuudiod ja SKY UK on sõlminud litsentsikokkulepped, mis välistab Sky’le ja Iirimaa tasulise TV teenustele ligipääsu üle satelliidi ja veebi. «Arvame, et see on vastuolus EL-i konkurentsireeglitega,» lisas ta.

Kui komisjon otsustab, et EL-i konkurentsivastast seadust on rikutud, võib ettevõtteid trahvida kuni 10 protsendiga nende aastakäibest.

Euroopa Liit on asunud seega selgelt keelama sõlmimast sisutootjatel telekanalitega kokkuleppeid, mis piiravad toodangu näitamist mõne Euroopa Liidu liikmesriigi piiriga. Varem on alustatud juba sarnased uurimised Prantsusmaa Canal Plus, Sky Itaalia ja Saksamaa harude ja Hispaania DTS-i suhtes.

Kokkuvõttes on tegemist haruga suunal, mille raames on otsustatud mõne aasta pärast ära kaotada ka mobiilside rändlustasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles