Miljoneid maksumaksja toetust saanud maagiline idu pole aastatega turule jõudnud

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MagicSIM'i veeb
MagicSIM'i veeb Foto: Internet

EAS-ilt juba neli aastat tagasi enam 2,5 miljonit eurot toetust saanud idufirma on väidetavalt küll valmis saanud lubatud tehnoloogia nimega MagicSIM, kuid paraku pole see siiani masside kasutusse jõudnud.

Jutt käib aadressil Liimi 1 kontorihoones tegutsevast osaühingust MeraTel, mis on EASiga kliendisuhtes alates juunist 2011. EAS-i kommunikatsioonijuhi Katrina Loi sõnul taotles osaühing toetust teadus- ja arendustegevuse projektide toetusmeetmest rakendusuuringu projekti tarvis, mis kandis nime «The project of UNIVERSAL INTERNATIONAL SIM-CARD Magic SIM».

Müstilise nimega projekti maksumuseks oli tervelt 6 744 500 eurot  ja juurde küsiti 2 360 500 eurot, ehk 34,99 protsenti projekti üldmaksumusest. Projekti algusest oli juuli 2011 ning MagicSIM tehnoloogia pidi valmis saama 31.12.2012.

Kuna EASile esitatud dokumentide põhjal on põneva projekti tegevused ellu viidud ja tehnoloogia välja töötatud, siis pöördusime meiegi ettevõtte poole küsimusega, mis SIM see selline ikkagi on ja kuidas seda kasutada saab.

Selgus, et ettevõttel oli EAS-i miljonite toel plaanis valmis teha peamiselt Venemaa ja Ukraina turu jaoks mõeldud toode. Projekti kohaselt peaks tegemist olema universaalse ettemakstud SIM-kaardiga, mis võimaldaks kasutada mobiilsideteenuseid eri riikides kohalike tariifide alusel.

«Terve projekti põhiturgudeks oli projekti alguses ette nähtud Ukraina ja Venemaa,» ütles Postimehele Merateli juhataja Igor Nikulin ja lisas kohe, et kahjuks on sanktsioonide tõttu projekt Venemaal peatatud.

Ukraina osas on ettevõte aga lootusrikkam:  «Vaatamata Force majeure projekt seal areneb, aga ka ei ole edenenud nii kiiresti,  nagu tahtsime, ja vajab lisainvesteerimist meie poolt.»

Nikulini sõnul loodi Ukrainas tegutsemiseks ettevõte ВІВЕКС УКРАЇНА ning käivad läbirääkimised mobiilioperaatoriga PEOPLENET. Merkatel loodab nüüd, et Eesti maksumaksja rahaga loodud tehnoloogia võetakse seal kasutusele juba käesoleva aasta lõpus.

Euroopa Liit, kus teatavasti 2017. aastal roamingu tasud kaovad, pole ettevõtte esindaja sõnul olnud iial projekti primaarne sihtturg.

Vaatamata asjaolule, et MagicSIM pole aastatega tarbijateni jõudnud, sai ettevõte 2013. aastal EAS-ilt veel teisegi rahasüsti. Seekord 189 000 eurot MagicSIM’i nimelise toote turundamiseks. Hetkel on sellest summast välja makstud 154 000 eurot ning turundusprojekti kogumaksulus olevat EAS-i kinnitusel 378 000 eurot.

Katrina Loi sõnul on EAS projekti ka auditeeritud ja selle käigus pole praegu vigu tuvastatud. Seega on paberil kõik projektiga korras.

«Toetuse väljamaksmine toimub üldjuhul peale kulude tegemist mitte ettemaksuna ja auditi käigus kontrollitakse nii väljamakse aluseks olevaid dokumente kui ka protseduurireeglite järgimist. Seega ei ole antud kliendi projektide puhul olnud alust kahelda ka omafinantseeringu reaalsuses,» lisas Loi.

Igor Nikulin lisas, et Meratel OÜ on GSM-platvormi tootja ja tegeleb enamasti litsentseerimisega - ta ise ei tegele lõppklientidega.

Küll aga on tema sõnul tehtud platvormi põhjal projektid optiroam.com ja vivexmobile.com. Päringud avalikest andmebaasidest näitavad, et neid projekte vedavate ettevõtete omanikud kattuvad vähemalt osaliselt Merateli enda omadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles