Eestis on tahvlimüügi langus maailma omast veelgi suurem

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy Tab 4.
Samsung Galaxy Tab 4. Foto: Reuters/ScanPix

Eestis on aastaga tahvelarvutite müük olnud veelgi suuremas languses kui maailmas keskmiselt.

Turu-uuringufirma GfK Retail and Technology analüüsi kohaselt müüdi 2014. aasta esimese kuue kuuga Eestis 28 600 tahvelarvutit kogukäibega 7,9 miljonit eurot. Selle aasta samal perioodil on müüginäitajateks aga vaid 24 200 seadet käibega 6,6 miljonit eurot.

Koguseliselt on turg langenud 15 protsenti ja rahaliselt 16 protsenti, ütles Postimehele GfK analüütik Keiu Ruus-Lepp.

Tele2 müügi- ja turundusdirektori Kristjan Seema sõnul on 24 000 korralik tulemus, kuid üldiselt on tahvelarvutite müük kahanemas. «Olemasolevad seadmed peavad hästi vastu ja turg on praegu küllastunud,» tõi ta välja ühe languse põhjustest.

Samas prognoosivad rahvusvahelised uuringufirmad, et tänavu müüakse maailmas esmakordselt rohkem tahvel- kui sülearvuteid. See näitab, et tahvlid võtavad sülearvutitelt turgu.

«Tehnika areneb selles suunas, et tahvelarvutist võib saada ettevõtete jaoks oluline töövahend, mis asendab tavaarvuti. Kui arvutus- ja mäluvõimsus tuleb järjest enam pilvest, siis saab tahvlit edukalt ka igapäevatööks kasutada,» lisas Seema.

Tele2 müügistatistika põhjal oli Eestis esimesel poolaastal ülekaalukalt popim tahvlitootja Samsung. Ülejäänud turu jagasid Apple, Sony ja Huawei.

Elisa tahvlimüük näitab hoopis kasvu

Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu märkis samas, et kui võrrelda 2014. aasta seitset esimest kuud käeoleva aasta sama ajaga, siis on Elisas tahvlite müük hoopis kasvanud ning seda 32 protsendi võrra.

Samas jäi tahvelarvutite kõrghetk müügis sarnaselt maailmatrendiga aastasse 2013. Kuid ka selle kõrghetkega võrreldes ei ole Elisas tahvlite koguseline müük märkimisväärselt langenud.

«Küll aga on langustrendis tahvlituru üldine käive ja seda kliendile positiivses võtmes, sest käibelanguse on tinginud madalamad tahvlite hinnad,» lisas Hiiepuu. «Kui võrrelda tahvelarvutite keskmiseid müügihindasid, siis aastal 2015 on tahvli hind ligi 40% odavam, kui see oli aastal 2012.»

Hind on alanenud tänu turule sisenenud soodsa hinnaga kvaliteetsetele tahvlitootjatele - Huawei ja Samsung ning teistele uutele tulijatele - Alcatel ja Lenovo.

Maailmas langus 11 protsenti

Kogu maailmas on tahvelarvutite müük samuti suures languses ning analüütikute hinnangul pole hetkel näha ka allikat, mis selle taas tõusule võiks viia.

Aasta teises kvartalis langes tahvlimüük aastatagusega võrreldes 11 protsenti tasemele 42,5 miljonit seadet. Kusjuures langus puudutab kõiki maailma piirkondi ja pole märke kasvuootuseks, teatas uuringufirma Canalys.

Maailma suurimatel turgudel on juhtivaks tahvlitootjaks Apple.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles