Uuring: nõrk tuul ohustab rohelist energiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringust selgub, et tuule kiirus on maailmas langenud
Uuringust selgub, et tuule kiirus on maailmas langenud Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tuulte kiirus maapinna lähedal on viimase 30 aasta jooksul aeglustunud, seda ennekõike muutuste tõttu inimeste maakasutuses, selgub Natural Geosience uuringust.

Euroopas ja Põhja-Ameerikas on hakatud metsi taastama ning seal, kus varem olid põllud, laiuvad nüüd tihtipeale laaned või kasvavad põõsad, tuulte teele jäävad ette ka laienevad linnad. Autorite andmetel on need tegurid süüdi tuule kiiruse aeglustumises 20-65 protsenti.

Kuid aeglasemad tuuled ei tähenda ilmtingimata seda, et maailm peaks vähendama oma optimismi ülemaailmse tuuleenergia suhtes, sõnas uurimuse juht Robert Vautard Prantsuse kliima- ja keskkonnauuringute teaduslaborist.

«Me peame tõsiselt vaatama, kas ja millistes piirkondades on tuule kiiruse langus selles vahemikus ning arvesse tuleb võtta ka seda, et tuuleenergiat kogutaks 80 meetri kõrgusel,» sõnas Vautard.

Uurimisrühm vaatles andmeid enam kui 5000 ilmajaamast, mis kasutavad anemomeetreid tuule kiiruse mõõtmiseks ning jäeti kõrvale ilmajaamad, mille andmetes on tühimikud ning need, mis on vahetanud asukohta või mõõtevahendeid. Seega jäi kõrvale 85 protsenti ilmajaamadest ning alles jäi 822 jaama, mille andmeid vaadeldi vahemikus 1979 kuni 2008.

Uurimuses jõuti järeldusele, et pinnatuulte kiirus on aeglustunud viimase 30 aasta jooksul 73 protsendi ilmajaama andmetel.

Autorid vaatlesid ka, kas kiirus on langenud muutuste tõttu atmosfääri kõrgemate tuulte puhumises, kuid see mõjutab pinnatuulte puhumist vaid 10-50 protsenti.

Tuule kiirused on langenud Euroopas 0,09, Kesk-Aasias 0,6, Ida-Aasias 0,12 ning Põhja-Ameerikas 0,12 meetrit sekundi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles