Eesti idufirmad osalevad säästva tehnoloogia konkursi finaalis

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ClimateLaunchpad 2015
ClimateLaunchpad 2015 Foto: climatelaunchpad.org/

Amsterdamis toimub järgmise nädala reedel Euroopa suurima säästva tehnoloogia ideekonkursi ClimateLaunchpad finaal, millest võtavad esimest korda osa kolm eesti startup-ettevõtet - Sympower, ReLaDe ja Reverse Resources.

Need kolm startupi läbisid edukalt tiheda konkurentsiga Eesti vooru ning võistlevad nüüd 28 riigi 82 konkurendiga.

Idufirma Sympower ühendab majapidamise elektrilised seadmed virtuaalelektrijaama, mis aitab tasakaalustada päikese ja tuule ebaregulaarsusi.

ReLaDe soovib seni ainult teaduses ja ravimiarendustes kasutatavat tehnoloogiat rakendes luua nanotehnoloogilise süsteemi, mis tekitab täiesti uue kontseptsiooni pesu pesemises. ReLaDe esindaja Mart Ustav Jr sõnul muudab nende lahendus pesu pesevad ensüümid taaskasutatavaks, mistõttu kaob lõpptarbijal vajadus poest pesupulbreid osta ja see vähendab veekeskkonda sattuvate saasteainete sattumist.

Kolmas finalist Reverse Resources võimaldab suurendada taaskasutatavate rõivaste hulka pakkudes disaineritele platvormi, mille kaudu osta Aasia rõivatööstuses ülejäänud riiet.

ClimateLaunchpad on Euroopa suurim säästva tehnoloogia äriideede konkurss, mis toimub tänavu teist korda. Konkursist võtab osa 28 riiki Euroopast ning tänavu kandideeris sinna 700 startupi üle Euroopa, kellest valiti 82 parimat finaalis võistlema.

Konkursi eesmärk on üles leida nn kliimakangelased ehk need inimesed ja ettevõtted, kellel on cleantech-idee, ning anda neile vajalikku tuge idee teostamiseks ja uute cleantech-lahenduste väljatöötamiseks.

ClimateLaunchpadi algatajaks on Climate-KIC, mis on üks 2010. aastal asustatud teadmis- ja innovaatikakogukondadest. Selle asutajaks on Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut (EIT) - Euroopa Liidu organisatsioon, mis tegeleb Euroopas jätkusuutliku majanduskasvu toetamise ning globaalsete väljakutsete lahendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles