Eesti ettevõtja lahendus toob elektritööstusesse pöörde

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Rute demonstreerib hiljem imepisikeseks muutuva koduseadme prototüüpi.
Georg Rute demonstreerib hiljem imepisikeseks muutuva koduseadme prototüüpi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Suurbritannias hariduse saanud noorte meeste ettevõte Sympower on loonud lahenduse, mis ühelt poolt annab kuni kolmandiku kokkuhoidu nii elektrimüüjaile kui -tarbijaile ning teiselt poolt aitab tasakaalus hoida kogu elektrisüsteemi ja kasutada tänu sellele rohkem päikese- ja tuuleenergiat.

«Otsisime lahendust probleemile, mis on põhiline takistus taastuvate energiaallikate kasutuselevõtule – nimelt peavad elektri tootmine ja tarbimine olema kogu aeg tasakaalus. Me hakkame muutma kellaaegu, millal koduseadmed elektrit tarbivad, ja aitame seeläbi tasakaalustada elektri tarbimist ja tootmist. See on võimalus raha kokku hoida kodudes, elektrifirmades ja kogu elektrivõrgus,» selgitab üks Sympoweri eestvedajaist Georg Rute.

Lahenduse tuumiku moodustab üks keskne server ja teiseks elemendiks on inimese kodus olev miniseade, mis sätib veeboileri, konditsioneeri, küttesüsteemi või kasvõi pumpade elektritarbimise kõige odavamatele tundidele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles