Hiinas viidi läbi esimene edukas laboriväline 5G katsetus

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5G
5G Foto: tvm.com

Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei ja Jaapani telekommunikatsioonigigant NTT DOCOMO viisid läbi maailma esimese laborivälise katsetuse järgmise generatsiooni mobiilsidetehnoloogia 5G võrguga ning saavutasid laiaskaalalises 6 GHz sagedusalas allalaadimise kiiruseks 3,6 Gbps.

Võrdluseks, et praegu kasutatavas 4G võrgus suurimaks teoreetiliseks allalaadimise kiiruseks 0,3 Gbps. Tõsi, rahvusvaheline telekommunikatsiooniliidu üks väheseid selleteemalisi standardeid näeb ette, et %G tehnoloogia kiirus võiks aastal 2020 olla koguni 20 Gbps.

Siiani on 5G miniteste läbi viidud vaid laboritingimustes ning oluliselt suuremas sagedusspektris, mis suudab küll edasi kanda väga palju andmeid, kuid jääb raskustesse kaugemale levimisel ja seinte läbimisel.

Näiteks testis Samsung möödunud aastal 5G tehnoloogiat sagedusel 28 GHz ja Nokia Networks 73 GHz. Samsung saavutas küll kiiruseks 7,5 Gbps, kuid see kukkus kohe 1,2 GbPS peale, kui seda testiti liikuvas autos 4-kilomeetrisel ringrajal.  Nokia saavutas oma valitud sagedusalas kiiruseks 10 Gbps.

Nüüdne katsetus viidi läbi Chendu’s ning kasutusel oli mitmeid raadiosidetehnoloogiaid tõlkimatute ingliskeelsete nimedega Multi-User MIMO (24 samaaegset kasutajaseadet), Sparse Code Multiple Access (SCMA) ja filtreeritud OFDM (F-OFDM).

Igal juhul on testid ja katsetused näidanud, et 5G vajab korralikuks levimiseks uut ja kallist võrku levitamaks suuri kiirusi kaugete vahemaade taha.

DOCOMO esindaja Takehiro Nakamura oli testi tulemustega rahul ning nimetas seda esimeseks õnnestunud 5G katsetuseks mitme kasutajaga keskkonnas. «See annab lootust, et 5G jõuab aastaks 2020 kommertskasutusse,» ütles ta. Katsetuste järgmine seeria viiakse läbi juba Jaapanis.

Allikas: ISPreview

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles