Eestiski arendatav ettevõte pälvis Oslo innovatsiooniauhinna

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gelato Group täna Oslo 2015. aasta innovatsiooniauhinda vastu võtmas
Gelato Group täna Oslo 2015. aasta innovatsiooniauhinda vastu võtmas Foto: Mobiilifoto

Norra täna välja kuulutatud Oslo 2015. aasta innovatsiooniauhinna pälvis printimisteenuste pilveteenuse leiutanud ettevõtte Gelato Group, mille arendustöid veetakse muu hulgas Eesti kontoris.

Traditsiooniliselt Oslo innovatsiooninädala raames väljaantava auhinna tõi ettevõttele innovaatiline viis kogu maailma trükitööstuse uuendamisel ja tootlikkuse kasvul. «Läbi ülimalt intelligentse pilveteenuse ja sellega seotud tarkvara on see ettevõte häirinud tublisti traditsioonilist printimistööstust ja muutnud selleks jagatavaks majanduseks,» seisab võitja välja valinud žürii otsuses.

Norra ooperi ja balletiteatris täna võitja teatavaks teinud žürii esimehe Per L. Saxegaardi sõnul on Gelato Group tõeliselt muljetavaldav kasvuettevõte, mis on briljantselt uusi tehnoloogiaid kasutusele võttes avanud selle tööstusharu maailmaturule.

Täna Oslos auhinda vastu võtmas käinud ettevõtte tehnoloogiajuht ja endine Skype’i analüütik Mike Arbuzov ütles Postimehele, et ettevõtte sees on juba ammu räägitud, et ollakse justkui kõige paremini hoitud saladus.

Vasakult: Mike Arbuzov, Henrik Müller-Hansen ja Pål Thorvik Næss. Foto: 
Vasakult: Mike Arbuzov, Henrik Müller-Hansen ja Pål Thorvik Næss. Foto: Foto: Gorm K. Gaare

«Ettevõte on huvitav, tööstusharu on väga suur ja mõju, mis sellele võime teha, on väga suur, aga meist ei teatud siiani sisuliselt mitte keegi,» ütles Arbuzov. Ettevõtte äriidee seisneb tema sõnul selles, et maailmas leiduvad tohutud trükimasinad ei paikne just alati seal, kus vajatakse trükiteenuseid, ning Gelato aitab leida klientidel väga kiiresti ja kõige odavama trükiteenuste pakkuja.

Mis puutub arendusjõududesse, siis Arbuzovi sõnul pole Eestis tänasel päeval enam sugugi kerge leida häid arendajaid, süsteemi administraatoreid ja projektijuhte. «Ühelt poolt on kõik väga head inimesed juba kinni, kuid veelgi olulisem takistus on inimeste mentaliteet – lokaalne mõtteviis. Näitlikult öeldes loevad nad Äripäeva ja Postimeest, aga mitte Wall Street Journalit või Economisti,» tõdes Arbuzov.

Gelato Groupi käive oli möödunud aastal 170 miljonit Norra krooni ning sel aastal on see kasvamas juba enam kui 300 miljoni kroonini. Ettevõtte peakontor on Oslos ning harukontorid Eestis, Rootsis ja Ukrainas.

Gelato Group pakub praegu trükiste kohaletoimetamist 40 riigis ja nende pilve alla mahub seeläbi kaks miljardit inimest.

Oslo innovatsiooniauhinda asuti välja andma juba 2008. aastal, mil selle pälvis Schibsted. Auhinda annavad kahasse välja Oslo linn ja asutus Innovation Norway. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles