Eestlased leiutasid automaatse tööturulahenduse – vaata, millist palka sa tegelikult väärid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
skillific.com
skillific.com Foto: Kuvatõmmis

Eesti idufirma Skillific lõi uudse lahenduse, mis võimaldab inimestel kiiresti just nende oskustele vastavaid tööpakkumisi leida ja vabastab ühtlasi ettevõtted sadade elulookirjelduste täht-tähelt läbivaatamisest.

«Idee on automatiseerida kogu värbamise protsess. Ühiskonna vaatevinklis soovime anda tööturu läbipaistvust – eelkõige just õiglaste palkade osas,» võttis Skillifici tehnoloogiajuht Martti Kuldma Postimehele antud intervjuus idee kokku.

Tööotsija jaoks on süsteem tõesti lihtne – tuleb vaid veebilehel valida soovitav töökoht ning hinnata seejärel iseenda vastu aus olles oma võimeid sellele kohale süsteemi poolt automaatselt esitatavate oskuste osas. Konto loomiseks tuleb hinnata oma võimeid vähemalt viie oskuse osas ning lisainformatsiooni jaoks ka oma haridusnäitajaid, varasemat töökogemust ja muud tüüpilist infot. Tulemuseks on sobivate töökohtade pingererida koos sobivusprotsentidega.

Ettevõtte personalivaldkonna sisujuhi Kadri Küti sõnul täidavad ettevõtjad ametikohtade profiilide kohta palgainfot ning kuna oskustel on erinevad kaalud, siis pakub algoritm igale tööotsijale üsna täpselt talle sobiva palganumbri, mida intervjuudel küsida.

«Kui inimene on nõus avaldama meile oma praeguse palga, siis näeb ta ka seda, millised tema oskustest Eesti tööjõuturul tegelikult enam väärt on. Lisaks ka seda, milliseid oskusi tasuks palgatõusuks enda puhul kõige enam arendada,» märkis Kütt.

«Tihtipeale on tööintervjuudel palk viimane teema, mille juurde häbelikult tullakse. Meie keskkonna abil on võimalik sellisele lehmakauplemisele piir panna,» sõnas Martti Kuldma.

Mis puutub täpsemalt keskkonna olemusse, siis puuduvad selles täielikult inimeste enda koostatud följetonid nende eluloo ja saavutuste kohta. Põhjus väga lihtne – neid ei saa kuidagi panna automaatselt võrdlema tööandjate soovidega. Ettevõtte soov on aga vabastada tööandjad sadade CVde tähthaaval läbilugemisest.

«Viisime nii inimeste CV kui töökuulutused väga täpselt ära kirjeldatud ja hinnatud oskuste tasandile. Nii ongi neid kahte poolt võimalik omavahel sobituma panna. Töövõtja näeb talle kõige sobivamaid kandideerijaid ning töövõtja sobivamaid pakkumisi,» kirjeldas Kuldma.

Tehnoloogilises mõttes töötab lahenduse sisemuses algoritm, mis viib ametikohtadele esitatavaid oskusnõudeid pidevalt hierarhiasse ja tekitab selle põhjal statistilisi seoseid - seeläbi on süsteem ka reaalajas arenev ja iseõppiv.

«Kui meie keskkonda siseneb näiteks inimene, kes määrab väga heaks enda Exceli oskuse, siis suunab süsteem talle automaatselt näiteks raamatupidamisega seotud töökohti,» lisas Kuldma. «Kogu meie idee seisneb selles, et kvaliteetse tööturu ja inimeste heaolu nimel ei peaks inimesed otsima endale tööd ametinimetuste, vaid tegelike oskuste alusel. Mõnes ettevõttes on näiteks sekretär pelgalt kohvikeetja, mõnes aga valmistab ette oluliste lepingute tekste.»

Läbi ettevõtete sisestatud informatsioonile esitatavate nõuete kohta saabki süsteem pidevalt ajas targemaks. Ametikohtade profiilid hakkavad end ise ajas täiendama.

Mis puutub rahalist poolt, siis kõigile tööotsijaile on teenus tasuta ning tööpakkujatele on see kuutasupõhine.

Lahendus struktuursele tööpuudusele

Ettevõtte asutajad loodavad, et nende pakutav uudne lahendus aitab tuua lahendusi ka struktuursele tööpuudusele.

«Palgainfo ja töökuulutused hakkavad ise kujundama soovitusi töövõtjatele, mida nad peaksid juurde õppima ja milles end täiendama.  Selle asemel, et teha tohutuid uuringuid, asutakse igat konkreetset inimest läbi big data «tuunima» selliselt, mis oleks ühiskonnale kõige kasulikum,» selgitas Martti Kuldma.

«Oskustepõhine värbamine, kiire ülevaade tööturu olukorrast ning võimalus laieneda kiiresti teiste riikide tööjõuturule on kolm peamist märksõna, mis on meie ettevõtmise alus,» ütles Kuldma. 

Arendustöö lahenduse loomiseks on käinud aasta peamiselt asutajate enda säästude arvelt ning tänaseks on ettevõttes tööl kuus täiskohaga töötajat. Praegu on teenus kättesaadav veebilehitsejas, kuid investorite leidmisel plaanitakse teiste uuenduste kõrval luua ka mobiilirakendused.

Vaata teenuse tutvustust allolevas videos:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles