Apple loob Iirimaale 1000 uut töökohta

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i logo
Apple´i logo Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Iirimaa valitsus teatas, et Apple plaanib riiki lähiaastatel luua 1000 töökohta juurde, kirjutab Reuters.

Apple on Iirimaal tugevalt esindatud juba praegu, kuna sarnaselt mitmele teisele globaalsele tehnoloogiaettevõttele eelistakse oma väljaspool USAd teenitavad tulud deklareerida erinevate skeemide abil ettevõtetesõbraliku käibemaksusüsteemiga saareriigis.

Samal ajal süüdistab Euroopa Liit Iirimaad rahvusvaheliste maksuseaduste painutamises, kuna riik aitavat töökohtade säilitamise nimel kaasa Apple´i maksudest kõrvalehoidmisele.

Rahandusministri Michael Noonani sõnul peaks valitsus jõuludeks otsustama, kas Apple´iga sõlmitud maksukokkulepe kvalifitseerub ebaõiglase riigiabi alla.

Kui otsus on jaatav, võib Apple´it oodata kopsakas tagasiulatuv maksunõue.

Iirimaa on tehnoloogiaettevõtte jaoks oluline baasriik. Ametlike andmete järgi on Apple´il Corkis asuvas kontoris tööl 5000 inimest, mullu lisandus seejuures 1000 palgalist ning sama palju peaks ettevõte juurde palkama ülejärgmise aasta keskpaigaks.

Samuti teatas Apple tänavu, et otsustas riiki luua 850 miljonit dollarit maksma mineva andmekeskuse.

Suurettevõtete maksukokkulepped riikidega on viimasel ajal sattunud Euroopa Komisjoni erilise tähelepanu alla. Näiteks Holland peab komisjoni otsuse järgi nõudma kohvikuketilt Starbucks tagasi kuni 30 miljonit dollarit makse ning sarnane nõue esitati ka Luksemburgile seoses riigi ja Fiat Chrysleri maksukokkuleppega. Amazoni ja Apple´i kokkulepped Luksemburgi võimudega on siiani veel uurimisfaasis.

Apple maksis tänu erinevate keerukate skeemide kasutamisele mullu 109 miljardilt väljaspool USAd teenitud dollarilt vaid 2,5 protsenti ettevõtte tulumaksu, mis on vaid viiendik Iirimaal kehtivast 12,5 protsendisest ettevõtte tulumaksust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles