Eestlased eelistavad suuremaid telereid

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüduimate telerite hulka mahuvad ka 55-tollise ekraaniga seadmed.
Müüduimate telerite hulka mahuvad ka 55-tollise ekraaniga seadmed. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Müüduimate telerite hulka mahuvad ka 55-tollise ekraaniga seadmed, kuigi EMT ja Elioni müügikanalites oli viimase poole aasta kõige müüdavamaks teleriks 32-tollise ekraaniga mudel.

Telerite tehnoloogia on viimastel aastatel läbi teinud olulised muutused. 2008. aastal alguse saanud nutitelerite ehk SmartTV võidukäik on väga selgelt tuntav ka Eestis, kuna paljud inimesed eelistavad uue teleri soetamisel SmartTV funktsiooni.

Paar aastat hiljem lisandunud 3D telerid pole samas eriti populaarseks osutunud ning täna ei paku see tehnoloogia enam ka kuigi palju kõneainet. Seevastu 2014. aastal toimus laiem UHD ehk nii-öelda ultrakõrglahutusega telerite tutvustamine ning hetkel on ligi pooled toodetavad keskklassi telerid juba UHD võimekusega.

Septembri alguses Berliinis toimunud rahvusvahelisel koduelektroonika messil IFA 2015 tutvustasid juhtivad teleritootjad taas oma uusi mudeleid ning tänavuseks märksõnaks oli HDR (High Dynamic Range), mida iseloomustab ülikontrastne pilt ning mida täna reklaamivad kõik suuremad teleritootjad. Samuti on mitmed tootjad hakanud oma üliõhukeseks muutunud telereid natuke paksemaks ehitama, et sinna näiteks võimekamad kõlarid sisse mahutada.

EMT ja Elioni viimase poole aasta müüduimate telerite esikümnesse mahtus lisaks juba mainitud 32-tollisele telerile veel kaks 40-tollise, kaks 43-tollise, kaks 48-tollise ja kolm 55-tollise ekraaniga LED telerit.

Peamise ostuargumendina toodi välja uue teleri ostmisel ekraani suurus, seejärel mainiti seadme hinda ja telepildi kvaliteeti.

EMT ja Elioni viimase poole aasta müüduimad telerid.

32'' LED-teler Samsung J5502

43'' LED-teler LG LF630V

43'' LED-teler Samsung J5502

40'' LED-teler Samsung J6202AK

40'' 3D LED-teler Samsung H6400 (vana mudel)

48" LED-teler Samsung JU6072U

55'' 3D LED-teler Philips PFS6609

55'' LED-teler LG LB630V (vana mudel)

48" 3D LED-teler Samsung H6400 (vana mudel)

55'' LED-teler Philips PFT5509 (vana mudel)

Müüduimaks teleriks kerkinud Samsungi 32-tolline LED on korralik keskklassi teler inimesele, kes soovib nautida tänapäevaseid SmartTV pakutavaid lisavõimalusi, aga ei soovi või ei saa endale lubada väga suurt ekraani.

2. ja 3. koha haaranud LG ja Samsungi 43-tollised mudelid pakuvad samuti võimalust teleriekraanilt internetti kasutada. Suurematest teleritest on esimene 6. kohal asetsev 48-tolline ja UHD resolutsiooniga Samsung, mis pakub neli korda kõrgemat lahutusvõimet kui Full HD. Tänu sellele on teleri pilt selgem ja detailid sügavamad.

Edetabelisse pääsenud telerite hinnad jäid vahemikku 369-1090 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles