Keila sai lähiriikide kiireima mobiilse interneti

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Sarri näitab mobiiliga saavutatud andmesidekiirust enam kui 370 megabitti sekundis
Tanel Sarri näitab mobiiliga saavutatud andmesidekiirust enam kui 370 megabitti sekundis Foto: Aivar Pau

Tele2 käivitas kolmapäeval Keilas esimese seni lähiriikides kiireimat mobiilset andmeühendust võimaldava tehnoloogia, mis võimaldab seniseid maksimaalseid allalaadimiskiirusi kasvatada mitmekordseks.

Ettevõtte raadiovõrgu juht Tanel Sarri sõnul võimaldas kiiret ühendust Nokia Networksi loodud uus LTE++ tehnoloogia, mille abil saab ühendada erinevad levisagedused. Peagi on uuendusega kaasa minemas ka kõik suuremad mobiilitootjad ja esimesena peaks ülikiire interneti võimekuse saama tarkvaravärskenduse järel telefon Samsung Galaxy  S6 Edge+.

Mis puudutab paljude eestlaste koduse WiFi võrgu tekitamiseks mõeldud 4G-ruutereid, siis praegu suudavad uuemad neist liita omavahel kahte sagedust ning kolme sageduse liitmise võimekuse tekkimine on vaid aja küsimus.  Näiteks on konkreetsemad läbirääkimised käimas Huaweiga.

Foto: Aivar Pau

Keila valiti esimeseks piirkonnaks seetõttu, et asub Tallinna lähedal, seal on võrdlemisi mõõdukas koormus ning üks kolmest saatjast on võimalik suunata sektorisse, kus on vähem kasutajaid. Järgmine koht saab olema suure tõenäosusega Pärnu kesklinn.

Täpsemalt ühendati kiiret sidet võimaldava võrgu tekitamiseks 4G-tehnoloogia sagedused 800 MHz, 1800 MHz ja 2100 MHz. «Kui seni suutsid mobiilid vastu võtta vaid ühte neist kolmest sagedusest, siis nüüd oskavad nad kolm kiirt liita ja saavutada seeläbi maksimaalse kiiruse,» selgitas Tanel Sarri.

Tele2 testlaboris õnnestus eile reaalselt toimunud proovi raames saada mobiiltelefoniga maksimaalseks allalaadimiskiiruseks 372 megabitti sekundis. Kolm erinevat sagedust on Sarri sõnul olulised seetõttu, et madalam neist tekitab suuremat leviala ning suuremad aitavad toime tulla suuremate koormustega.

Kokku on praegu maailmas kuus riiki, kes sellist sagedusi võimaldavat tehnoloogiat testima on hakanud ning Eesti on üks esimesi, kes selle reaalselt käiku lasi. Eesti on Soomele ja Nokiale vägagi lähedal ning seetõttu on just siin toimumas paljud kõige uuema tehnoloogia katsetused.

Ühtlasi on selline sageduste liitmine eelsammuks 5G-tehnoloogiale üleminekul. «Tõenäoliselt saabki 5G olema midagi sellist, kus ühendatakse omavahel näiteks WiFit, erinevaid mobiilside sagedusi, erinevaid tehnoloogiaid.»

Kuigi 4G-võrk on nii-öelda jagatud võrk, kus allalaaditavas mahus jagatakse ära kõigi teenust üheaegselt tarbivate klientide vahel, ei ole Sarri sõnul põhjust siiski karta, et uute ülikiirete pakettide tulekul osa neist ilma teenuseta jäävad.

«Reaalne internetikasutus ei ole kunagi püsivalt maksimaalne, pigem on see lünklik. Ka YouTube laadib näiteks alati striimi veidi ette ja teeb siis jälle pausi,» selgitas Sarri.

Alati tekib ka küsimus, milleks üks tavakasutaja selliseid mobiilse andmeside kiirusi vajada võib ja selles osas leiab Tele2, et parem on alati olla klientide soovidest sammu ees. «Juba praegu näeme, et mobiilse andmeside mahud kasvavad aasta-aasta järel mitmekordselt, teenused muutuvad kiiremaks ja kliendid nõudlikumaks,» ütles Tanel Sarri.

Sarri sõnul julgeks tema pakkuda 4G-võrku ka ülikiire interneti n-ö viimase miili lahendusena.

Tele2-l on üle Eesti ligi 800 mobiili tugijaama, uue kiirusega võrgu laiem leviala tekib plaanide kohaselt aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles