E-residendid said veebifoorumi - mitmete vigadega, aga alustuseks hea siiski

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foorum e-residentidele
Foorum e-residentidele Foto: Kuvatõmmis

Ettevõte eResNetwork lõi EASi toel spetsiaalselt e-residentidele mõeldud veebifoorumi, mis on ühtlasi esimene avalikuks saanud lahendus neile.

Keskkonda veidi uurides selgub, et tegemist on üsna tavalise veebis leiduva foorumiga, kus sissekandeid saavad lugeda kõik selle kasutajaid, kuid eriliseks teeb keskkonna see, et postitamiseks tuleb end ID-kaardiga valideerida. Mobiil-IDga seda teha ei tohi, ka eestimaalased mitte, kes võib olla mõnel teemal samuti sõna sooviks võtta.

Foto: Kuvatõmmis

Oma konto loomisel tuleb uuel kasutajal korra valideerida ka oma e-posti aadress. Selle protsessi läbisaamisel selgus, et outlook.com suunab saabuvad e-kirjad nn rämpsukausta. See probleem polegi väga suur või eriline, kuna seda juhtub paljude laekuvate e-kirjadega. Tõeliselt meie e-usaldusväärtust kahandav on aga asjaolu, et e-kirjas sisalduv valideerimise link viib kasutajad leheküljele, mille sisuks on  «The webpage cannot be found».

Leidsin muidugi brauseri ajaloost keskkonna taas üles ja selgus, et mu meiliaadress on nüüd kenasti siiski valideeritud. Kohe kõige esimesena pakutakse välja teemat «Taking your business abroad», aga kui lehele minna, siis teatab keskkond, et seal olevat justkui mingi topic olnud, aga nüüdseks on see kuus päeva tagasi kustutatud. Asi vist selles, et iga teemasid saab algatada nii pea-kui alamkategooriate all ja alles jäävad viited ka kustutatud teemaalgatustele.

Aga esimesed üldtutvustavad sissekanded foorumis on kenasti olemas  ning paistab, et ka juriidilistele küsimustele seoses e-residentsusega on foorumisse palgatud õigusbüroo vastama, täpsemalt ettevõtte Tark Grunte Sutkiene.

Esialgu jääb küll arusaamatuks, miks hard-autentimine keskkonnas hädavajalik on, kui kõik saavad kõigi sõnumeid foorumis niikuinii lugeda. Nähtavasti seoses asjaoluga, et kasutajail on võimalus ka omavahel chatt'ida, ning siis pole sugugi paha, kui tead 100 protsenti kindlalt, kellega on tegu.

EResNetworki kaasasutaja Kaspar Triebstok leidis tänahommikuses teates ka, et kasutajate tegelik mitteidentifitseerimine on selliste maailmatasemel keskkondade nagu  Facebook, Google ja AirBnB  suur probleem, mille eResNetwork nüüd lahendab.

Ärivõrgustiku idee algatajaks on digitaalse innovatsiooni agentuur Rubik’s Solutions, ning selle ehitamist alustati esimesel e-residentsuse teemalisel Garage48 üritusel. Praegu on meeskonnas seitse liiget Eestist, Suurbritanniast ja USAst. Platvormi on ehitatud koostöös e-residentidega ning EASi e-residentsuse meeskonnaga. EResNetwork on valitud ka Ajujahi 30 finalisti hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles