Adidas võib tõesti asuda meresaastast ketse tootma

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adidase keskkonnaketsid
Adidase keskkonnaketsid Foto: adidas

Maailma üks kuulsamaid spordiriiete tootjaid Adidas on löönud käed ookeanide puhtuse eest võitlevate organisatsioonidega ja loonud kontseptsiooni asumaks tootma jalatseid ookeanidest välja korjatud inimtekkelisest saastast.

Jalanõude ülemine osa hakkab koosnema  ümbertöödeldud  lastjäätmetest ning alumine osa 3D-prinditakse ookeanist õngitsetud polüestri ja kalavõrkude jääkidest. Adidase teatel on tegemist märgilise tähtsusega uute tootmisstandardite loomisel. Paraku on praegu veel tegemist vaid prototüübiga ja kohe poest neid keskkonnaimesid osta ei saa.

Prototüübi väljatöötamisel teeb Adidas koostööd keskkonnaorganisatsiooniga Parley for the Oceans, mis on hetkel aktiivselt tegemas selgitustööd Pariisi kliimakõnelustel. «Veealuse elu kaitse on saanud ÜRO 14. eesmärgiks. Seetõttu on Parley Pariisis ajakohastamas osaliste teadmisi, jagamas visioone, täpsustamas strateegiaid, valmistamas kontseptsioone ja sepistamas koostööd,» ütles Parley asutaja Cyrill Gutsch.

Jalanõu ise põhineb Adidase Futurecraft 3D-disainil – selle 3D-jalanõu kontseptsioon sai avalikuks aasta alul. Adidase unistus on nimelt asuda otse poes tootma klientidele just nende jalakuju ja jooksustiiliga ülitäpselt arvestavaid spordijalanõusid.

Väljaande The Verge hinnangul on aga tegemist puhtalt PR-trikiga, mille keskkonnasäästlikkuses võib kahelda, kuna ookeanist plasti kokkukorjamine, selle ümberöötlemine ja uuesti vormimine ning 3D-printimine on ise vägagi keskkonda saastavad tegevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles