Soomes lihtsustub juhilubade taotlemine

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmase juhiloa omanikud saavad Soomes uuest aastast ka 15 aastat kehtivad load.
Esmase juhiloa omanikud saavad Soomes uuest aastast ka 15 aastat kehtivad load. Foto: Sami Halinen/Lehtikuva

Uus aasta toob kaasa muudatused juhilubade taotlemisel Soomes, muuhulgas kaob esmase juhiloa saanutel ära kahe-aastane piirang ja nad saavad koheselt 15-aastase kehtivusega load.

Ka on alates jaanuarist teooriatesti Soomes võimalik sooritada tahvelarvutis, vahendab Yle. Samuti muutub ka juhilubade väljastamise kord. Politseijaoskondade asemel hakkab juhilubasid väljastama sealne maanteeamet Trafi oma koostööpartneri Ajovarma kaudu, kes seni on vastutanud sõidueksamite läbiviimise eest.

Ajovarma esindajate sõnul on Soome esimene riik Euroopas, mis võimaldab teooriatesti tegemist tahvelarvutis. Sellega seoses muutub ka teooriatesti tegemise kord. Testi tegemisel tahvelarvutis ei jookse enam iga küsimuse juures kell, mis näitab, kui palju aega on konkreetse küsimuse vastamise lõpuni jääda. Selle asemel antakse testi tegijale iga küsimuse vastamiseks nii palju aega, kui ta ise tahab.

Ka võib raskemad küsimused ootele panna ja hiljem nende juurde naasta. Küll aga on seatud ajapiir kogu testi tegemiseks – see peab olema sooritatud 30 minutiga. Teooriatesti viimist tahvelarvutisse põhjendab Soome maanteeamet sellega, et tahvelarvuti võimaldab testitegijal kasutada rohkem oma intuitsiooni kui traditsiooniline lauaarvuti taga tehtav test.

«Me kaalusime pikalt, milline kanal oleks selle testi tegemiseks parim,» tähendas Trafi ekspert Timo Hotti. Ta lisas, et puutetundlikust ekraanist midagi lihtsamat oleks olnud raske välja mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles